Sheikh-ul-Islam Taaj-ul-Ulema Badr-ul-Fuqaha Mujaddid-e-Meh’ta Hadira Alahazrat Azīm-ul-Barkat Imam Ahmad Raza Al-Qādri Barkāti Muhaqqiq Bereillvi (radi Allāhu anhu).
Onderzoeksvragen 1
Wat is de uitspraak van de Ulema van de islam met betrekking tot de Goddelijke Waarneming van Allāh Ta’ālā? Heeft Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Allāh Ta’ālā met zijn blote oog gezien in de nacht van Mirāj (hemelreis)? Is er een bewijs in de Hadith Sharīf over dit onderwerp? Gelieve ons authentieke bewijzen uit de heilige Shari’ah te verstrekken ter verduidelijking van deze kwestie. Moge Allāh Ta’ālā u zegenen voor de dienstbaarheid van de Dien (godsdienst).
Volmaakte antwoorden (rechtstreeks getraceerd uit de ahadīth)
Imam Ahmad ibn Hanbal (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn Musnad, dat Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu) verhaalde: (Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei:” Ik zag mijn Sublieme Schepper “.)
Imam Jalāluddin Suyuti (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn Khazā’in-e-Kubra en Allāma Abdur Ra’uf Munadi (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn Tafsīr Sharh Jameh Saghier dat deze Hadith Sharīf authentiek is.
Imam Muhaddith ibn Asakar (radi Allāhu anhu) vertelt gehoord te hebben van Sayyidena Jābir bin Abdullah (radi Allāhu anhu), dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei: “Voorwaar, Allāh Ta’ālā heeft Sayyidena Musā (alayhis salām) gezegend met het privilege van de dialoog en mij gekoesterd met de Goddelijke Waarneming en mij verheven met de Kroon van Voorbede en de Fontein van Kausar”.
Imam Asakar (radi Allāhu anhu) vertelt ook van Sayyidena Abdullah ibn Mas’ud (radi Allāhu anhu) gehoord te hebben: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei: “Mijn Glorieuze Heer zei tegen mij: ‘Ik gaf mijn vriendschap aan Sayyidena Ibrahim (alayhis salām) en sprak met Sayyidena Musā (alayhis salām) en O! Mohammed (ﷺ)! Ik heb jou gezegend met mijn Ontmoeting (waar je Mijn Goddelijke Bestaan zonder obstakels zag) “.
In Majma-ul-Bihar is het woord van bovenstaande Hadith Sharīf als volgt uitgelegd: Majma-ul-Bihar legt het woord uit, dat Allāh Ta’ālā zijn geliefde gezegend had met een dergelijke Aanwezigheid en Waarneming, dat er geen sluiers als belemmeringen waren en geen tussenkomst van een engel.
Ibn Marduwiyya vertelt dat Sayyidah Asma Bint Abu Bakr (radi Allāhu anhuma) verhaalde: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ is loofde de voortreffelijkheid van Sidrat-ul-Muntaha toen ik hem vroeg: “Yā Rasūlullāh ﷺ! Wat zag je op Sidrat-ul-Muntaha? ” Hij antwoordde: “Daar zag ik de Goddelijke Glorie (dat wil zeggen van Allāh Ta’ālā).”
(toelichting van de nobele Sahāba)
Tirmīzī vertelde dat hij gehoord had van Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu): “Wij, de Bani Hashim (Ahle-‘Aas), zeggen dat Sayyidena Mohammed ﷺ ongetwijfeld Allāh Ta’ālā tweemaal zag.”
Ibn Ishāq (radi Allāhu anhu) vertelde gehoord te hebben van Sayyidena Abdullah ibn Abi-Salma (radi Allāhu anhu) dat: “Sayyidena Abdullah ibn Oemar (radi Allāhu anhu) Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu) informeerde om uit te zoeken of Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Allāh Ta’ālā zag. Hij antwoordde: “Ja.”
De woorden van Tabrānī zijn: Het woord van Tabrānī verklaart, dat Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu) zei dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Allāh Ta’ālā zag. Akrama (radi Allāhu anhu), die zijn leerling was, vroeg hem: “Heeft Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Ta’ālā Allāh gezien?” Hij antwoordde: “Ja, Allāh Ta’ālā zegende Sayyidena Musā (alayhis salām) met dialoog, Sayyidena Ibrahim (alayhis salām) met vriendschap en Sayyidena Mohammed ﷺ met Zijn Goddelijke Aanwezigheid” (Woorden van Tabrānī). “En voorwaar, Sayyidena Mohammed ﷺ zag Allāh Ta’ālā tweemaal.”
Imam Tirmīzī stelt dat deze Hadith Sharīf Hasan is. Imam Nasā’ī, Imam Ibn Haziema en Hākim (radi Allāhu anhum) alle record de volgende: Ben je verbaasd over de Dialoog van Sayyidena Musā (alayhis salām), Vriendschap van Sayyidena Ibrahim (alayhis salām) en de Goddelijke Waarneming van Sayyidena Mohammed ﷺ?
Hākim heeft gezegd dat dit een Sahīh Hadith Sharīf is. Imam Qasṭallānī en Imam Zurqani (radi Allāhu anhuma) erkennen zowel de authenticiteit van deze Hadith Sharīf.
Het is verteld in Tabrānī en Moh’jam Awsat: Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu) verhaalde: “Voorwaar, Sayyidena Mohammed ﷺ zag zijn Heer tweemaal, eenmaal met zijn lichamelijke ogen en een keer met de ogen van zijn hart.”
Imam Suyuti, Imam Qasṭallānī, Allāma Shāmi en Allāma Zurqani (radi Allāhu anhum) zeggen allemaal dat er geen twijfels zijn in de authenticiteit van deze Hadith Sharīf.
Imam-ul-A’imma Ibn Haziema en Imam Bazaz zeiden dat Sayyidena Anas ibn Malik (radi Allāhu anhum) verhaalde: “Voorwaar, Sayyidena Mohammed ﷺ zag zijn Barmhartige Schepper”.
Imam Ahmad Qasṭallānī en Imam Abdul Baqi Zurqani (radi Allāhu anhuma) verklaarden, dat de authenticiteit van deze Hadith Sharīf erg sterk is.
Imam Mohammed ibn Ishāq vertelt deze Hadith Sharīf van Sayyidena Abu Huraira (radi Allāhu anhuma): Marwan vroeg Sayyidena Abu-Huraira (radi Allāhu anhu) of Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zag, hij antwoordde: “ja”.
STANDPUNTEN VAN DE TABA’IEN
Imam Abdur Razzaq, Ustaaz van Imam Bukhārī, rapporteerde in zijn beroemde Musannaf verslagen van zijn Ustaaz Imam Mah’mar (radi Allāhu anhum): Imam Mah’mar vertelt gehoord te hebben van Imam Hasan Al-Basrī (radi Allāhu anhuma), die een eed zwoer in de Naam van Allāh Ta’ālā, dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zijn Schepper (Allāh Ta’ālā) werkelijk had gezien.
Ook Imam Ibn Haziema vertelde gehoord te hebben van Sayyidena Oerwa bin Zubair (radi Allāhu anhuma), die de neef is van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ en kleinzoon van Sayyidena Abu Bakr (radi Allāhu anhu), dat ook hij aanvaardt dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Allāh Ta’ālā de nacht van Mirāj zag. En hij werd heel boos als iemand dit verwierp.
De volgende omvatten vergelijkbare standpunten
- Sayyidena Kaab Ahbar (radi Allāhu anhu), een groot Alīm van de vorige Geschriften.
- Imam Ibn Sha’hab Zahri Qarshi (radi Allāhu anhu)
- Imam Mujāhid Makh’zoemi Makki (radi Allāhu anhu)
- Imam Akrama bin Abdullah Madani Hashmi (radi Allāhu anhu)
- Imam Ata bin Rabāh Qarshi Makki, Ustaaz van Imam Abu-Hanīfa (radi Allāhu anhuma).
- Imam Muslim bin Sabieh Abu’d-Doeha (radi Allāhu anhu), enz. en alle studenten van Alīm-ul-Qur’ān Jabr-ul-Ummah Sayyidena Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu) bevestigen de Goddelijke Waarneming.
Meningen van de illustere imams van Dīn
Imam Ahmad Qasṭallānī (radi Allāhu anhu) verklaarde in Mawāhib-ul-Ladduniya:
Imam Khal’lal schreef in Kitab-us-Soennah gehoord te hebben van Imam Ishāq bin Marozi, dat imam Ahmad ibn Hanbal (radi Allāhu anhum) deze Hadith aanvaarde en bevestigde dit door te zeggen: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei: “Ik zag mijn Schepper (Allāh Ta’ālā).” (kort genoteerd)
Imam Naqqash schreef in zijn Tafsīr gehoord te hebben van Imam Sanadul Anam (radi Allāhu anhuma): Hij zei: “Ik accepteer de Hadith van Ibn Abbās (radi Allāhu anhu) dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zijn Schepper (Allāh Ta’ālā) met zijn ogen zag, hij zag, hij zag, hij zag.” Hij herhaalde dit tot hij weer moest ademen.
Imam Ibn Khateb Misri (radi Allāhu anhu) schreef in Mawāhib Sharīf: Mah’mar bin Rashid Basrī bul-Hasan Ash’ari en anderen Ulema erkennen dit, en dit is de Mazhab van de Ahle-Sunnah, Imam Abul Hasan Ash’ari (radi Allāhu anhum) en de meerderheid van zijn volgelingen.
Allāma Imam Sha’hab Khafaji schreef in zijn Nasim-ur-Riyaad het commentaar van Shifa Qāzi Ayad (radi Allāhu anhuma), waarin hij verklaarde: De meest correcte en zuivere Mazhab is dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ in de nacht van Mirāj Allāh Ta’ālā met zijn blote ogen zag, en dit is de Mazhab en consensus van de illustere Sahāba broederschap.
Imam Nawāwi schreef in Sharh Muslim Sharīf en Allāma Mohammed bin Abdul Baqi (radi Allāhu anhuma) in Sharh Mawāhib: Het is de consensus van de meerderheid Ulema, dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ Allāh Ta’ālā met zijn blote ogen zag in de nacht van Mirāj.
Onderzoeksvragen 2
Een andere soortgelijke vraag werd gesteld aan de Grote Mujaddid Imam Ahmad Raza Al-Qādri (radi Allāhu anhu) op 11 Muharram al-Haram 1320 AH die als volgt luidt: Wat is de uitspraak van de Nobele Ulema betreffende Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zijn reis tot de Arsh in de nacht van Mirāj? Is dit een vaststaand feit, omdat Zaid zegt dat dit een leugen is. Is Zaid’s verklaring correct of niet?
Antwoord
Inderdaad de illustere Ulema en onderscheiden imams van de islam hebben zich in hun authentieke boeken in veel details uitgedrukt over dit onderwerp. Al deze details zijn gebaseerd op de Ahadīth Sharīf. Hoewel deze Ahadīth doorgestuurd worden of problematisch zijn, beide zijn unaniem overeengekomen en aanvaard door de sector Fadā’il (deugden) door de Muhaddithīn. De vertellers en presentatoren zijn allemaal betrouwbaar aangaande hun persoonlijke mening. Het hangt volledig af van de echtheid van het vaste bewijs. Vandaar bevestiging betreurt tegenstrijdigheid. Onwetendheid verwerpt niet noodzakelijkerwijs, in feite is een leugenaar een tegenstander van de Dīn.
Imam-e-Ajal Sayyedi Mohammed Boseri (radi Allāhu anhu) schreef in zijn vermaarde Qasida Burdah Sharīf: De Habīb ﷺ van Allāh Ta’ālā reisde, in korte tijd, van Masjid-e-Haram naar Masjid-e-Aqsa. Deze heilige reis was blinkend als de schittering van de volle maan. De Geliefde ﷺ reisde in de nacht van Mirāj totdat hij het station van Qaba Qosain bereikte. Geen creatie kon deze hoogte bereiken, noch bezat de moed om dat te doen. De adellijke status van de Nabi ﷺ liet alles achter zich toen hij reisde naar de Goddelijke Hoogte van de Unieke Heer (Allāh Ta’ālā) in de Nacht van Hemelvaart. De Geliefde ﷺ genoot van deze topkwaliteit dat niemand kan delen. Hij passeerde dergelijke plaats waar geen schepping voet heeft gezet.
Sayyed-ul-Aalamin ﷺ is gezegend met exclusieve cadeaus en geheimen en passeerde alle hoogtes zonder belemmering. Zonder twijfel, dit is om te zeggen dat de Meester ﷺ reisde alleen door de geheime en tijdloze regio’s tot aan de Goddelijke Aanwezigheid, ontmoette en zag Allāh Ta’ālā.
Allāma Mullah Ali Qāri is in zijn Sharh ingegaan op Imam Boseri ‘s (radi Allāhu anhuma) verzen: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ passeerde alle Geheime Gordijnen en bereikte de Absolute Goddelijke Aanwezigheid van de Opperste Schepper (Allāh Ta’ālā), zoals iemand die zijn doel bereikt door alles achter zich te laten. Er was geen stap van opperbest in het gehele universum die de Meester ﷺ niet voorbij ging. In feite is de Meester ﷺ transcendent boven het domein van de ruimte en tijd en op het station van Qaba Qosain en O’adna. Dan, sprak Allāh Ta’ālā in het Hooggerechtshof met de Geliefde wat Hij te zeggen had.
Ook Imam-e-Humam Abu Abdullah Sharfuddin Mohammad (radi Allāhu anhu) schreef in Ummul Qurra: De Meester ﷺ ging verder de geavanceerde Qaba Qosain (Goddelijke Aanwezigheid) en dit is inderdaad de ultieme.
Dit zijn de Geheime Stations die verlangens en gedachten niet kan bevatten, omdat er geen paden zijn die naartoe leiden.
Imam Ibn Hajr Makki (radi Allāhu anhu) schreef opmerkingen in de Sharh van Umm-ul-Qurra. Sommige A’imma (imams) verklaarden dat er tien Mirāj in de nacht van Isrā zijn geweest. Er waren zeven in de zeven hemelen, de achtste in Sidrat-ul-Muntaha, de negende in de Goddelijke Hoogten en het tiende naar de Arsh.
Sayyedi Allāma Arīf-e-Billāh Abdul Ghani Nablusi (radi Allāhu anhu) bevestigt dit opnieuw in Hadiqah-e-Nadiyyah Sharh Tariqah-e-Muhammadiyya. Er waren tien Mirāj. Het tiende is van de Arsh tot de Goddelijke Aanwezigheid.
Imam Ibn Hajr Makki (radi Allāhu anhu) verklaarde in Sharh Hamziyya: Nabi Suleman (alayhis salām) kreeg de wind die hem de afstand van een maand reis in één dag liet afleggen. Onze Meester ﷺ kreeg de Burāq die hem van de aarde naar de Arsh bracht in een vluchtig moment. Het kortste gedeelte van deze reis (tussen de aarde en de zeven hemelen) duurt zeventienduizend jaar. En Allāh Ta’ālā alleen weet de afstand boven de Arsh naar de mysterieuze niveaus met de Rafraf (aan de Goddelijke Aanwezigheid).
Het is ook opgenomen in dezelfde Sharh Hamziya: Nabi Musā (alayhis salām) is gezegend met dialoog (Kalām). Ook onze Meester ﷺ is gezegend in de nacht van Isrā met Goddelijke Aanwezigheid. Hij zag Allāh Ta’ālā van heel dichtbij met zijn blote oog. U kunt de ervaringen van de berg Toer niet vergelijken met de ervaringen van onze Meester ﷺ met Allāh Ta’ālā.
Het is verder opgenomen in dezelfde Kitāb: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ is daadwerkelijk in waakzaamheid overgegaan tot het luchtruim in de nacht van Isrā. Van daar naar Sidrat-ul Muntaha, vervolgens de Goddelijke Hoogten, dan Arsh en Rafraf tot hij de Goddelijke Bestaan zag.
Allāma Ahmad bin Muhammad Sawi Mālikī Khal’wati (radi Allāhu anhu) schrijft in een marginale annotatie van Umm-ul-Qurra: De Geliefde Habīb ﷺ heeft de reis van Mirāj in waakzaamheid en met zijn lichaam en ziel gemaakt. Hij reisde vanaf Masjid-e-Haram naar Masjid-e-Aqsa. Vervolgens tot aan de hemel, dan Sidrat-ul Moentaha, dan Goddelijke Niveaus dan Arsh, en vervolgens Rafraf.
Imam Ash-Sheikh Sulaimān Al-Jamal (radi Allāhu anhu) verklaarde in Futuhāt-e-Ahmad Sharh Hamziya: De hoogten van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ in de nacht van Isrā werd vanuit Bait-ul-Muqaddas naar de zeven hemelen. En van daar naar waar Allāh Ta’ālā wilde. Maar, het is zo dat hij niet verder ging dan de Arsh.
Ook is opgenomen in dezelfde Kitāb: Er waren tien Mirāj in de nacht van Isrā. Zeven in de hemel, achtste Sidrat-ul-Muntaha, negende en tiende Goddelijke hoogten de Arsh. Het onderzoek van Mirāj geleerden zeggen dat hij niet verder ging dan de Arsh.
Hij gaat verder door te zeggen: Toen de Geliefde ﷺ de zevende hemel passeerde, werd de Sidrat-ul-Muntaha voor hem opgeheven. Hij passeerde het en bereikte de Goddelijke Hoogten. Hij werd vervolgens geplaatst in de wereld van de Noor (Goddelijke Licht). Daar passeerde hij zeventigduizend Gordijnen van Licht. De afstand tussen elk gordijn is een afstand van vijfhonderd jaar. Vervolgens werd een groen beddengoed voor hem opgehangen. De Meester ﷺ passeerde deze en bereikte de Arsh. Hij ging toen niet verder, maar bereikt het station van Qaba Qosain van zijn Heer (Allāh Ta’ālā).
Toelichting van de groot Mujaddid Imam Ahmad Raza
Suleman Sjeik Al-Jamal (radi Allāhu anhu) geeft de voorkeur aan de Meester ﷺ niet boven de Arsh te zijn gegaan, terwijl de geciteerde woorden en meningen van Imam Ibn Hajr Makki (radi Allāhu anhu) en anderen benadrukken, dat de Meester ﷺ verder ging boven de Arsh en La-Makān (Super mysterieuze Gewest buiten tijd en ruimte). La-Makaan is inderdaad boven de Arsh. Dus, in werkelijkheid is er geen tegenstrijdigheid tussen deze twee standpunten. De grenzen van de ruimte (Mayan) eindigt bij de Arsh en daarna zijn dit de regio’s buiten tijd en ruimte. Een lichaam moet ruimte (Mayan) hebben om zich daarin te kunnen bevinden, maar de Geliefde ﷺ begon met zijn heilige ziel aan de verste regio’s van de Arsh, Zijn heilige ziel ging verder dan alle beperkte grenzen om de Goddelijke Waarneming. De Schepper (Allāh Ta’ālā) die de Geliefde ﷺ daarnaar toe bracht of de Geliefde ﷺ die erheen ging kent deze grenzen. De woorden van Sayyedi Makashifien Sheikh-e-Akbar ibn Arabī (radi Allāhu anhu) wijst op dit feit. Kort zal ik zijn woorden citeren.
Hij zegt dat de reis naar Arsh de grenzen waren van de Geliefde’s ﷺ heilige voeten. Daarom is de reis van de heilige voeten geëindigd op de Arsh. Allāh Ta’ālā verbiedt! Deze beëindiging betekent niet dat er sprake was van eventuele gebreken of fouten in de heilige reis. In feite is de reis beëindigd, omdat de heilige voeten elke mogelijkheid, schepping en ruimte omvatte. Er was geen ruimte (Makaan) voor de Geliefde’s ﷺ voeten te bereiken boven de Arsh. Maar de reis van de Geliefde’s ﷺ heilige hart beëindigd op Qaba Qosain. Is er enige twijfel in het hart van iemand dat de Geliefde ﷺ voorbij de Arsh reisde? Luister dan naar de woorden van Imam-e-Ajal Arīf-e-Billāh Sayyedi Ali Wafa (radi Allāhu anhu), die geciteerd worden door Imam Abdul Wahhāb Sha’rāni (radi Allāhu anhu) in zijn meesterstuk, Al-You “waqt Wal Jawāhir Fi Aqa’idil-Akabir: Een perfecte man is niet hij die de Arsh begrijpt en wat zij omvat, namelijk de hemelen, Jannah (Paradijs) en Jahannam (Hel). Maar, een perfecte man is hij, wiens visie al deze dimensies overstijgt en de glorie van de Schepper (Allāh Ta’ālā) van al deze dimensies ziet en waardeert.
Allāma imam Ahmad Qasṭallānī verklaarde in Mawāhib-ul-Ladduniya en Man’hi-Muhammadiya en Allāma Mohammed Zurqani (radi Allāhu anhuma) in zijn Sharh: Het was de exclusiviteit van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ toen hij Allāh Ta’ālā met zijn lichamelijke ogen in waakzaamheid zag en dit is de voorkeur Mazhab. Allāh Ta’ālā sprak met Zijn Geliefde in die hoge Goddelijke Regio’s die boven alle mogelijkheden en verbeelding gaat. Imam Ibn Asakar vertelt uit Sayyidena Anas ibn Malik (radi Allāhu anhu), dat de Profeet ﷺ van Allāh Ta’ālā zei: “In de nacht van Isrā trok mijn Heer (Allāh Ta’ālā) me zo dicht bij Hem, dat we twee strikken waren, in feite zelfs nog dichterbij.”
Het staat ook in dezelfde Kitābs: Er was een verschil van mening tussen de Ulema of er sprake was van één Mirāj of twee, een met het lichaam en ziel in waakzaamheid, en de andere in een droom of waakzaamheid van Masjid-e-Haram naar Masjid-e-Aqsa. Dan, van Aqsa, in een droom tot Arsh. De waarheid is dat er sprake was van een Isrā en de hele reis van Masjid-e-Haram naar de Arsh werd fysiek en in waakzaamheid gemaakt. Dit is de Mazhab van de meerderheid van de Ulema, Muhaddithīn, Fuqaha en Mutakallimin.
Hetzelfde staat verder Kitāb: Er waren tien Mirāj en het tiende ging tot aan de Arsh.
Het is ook opgenomen in dezelfde Kitāb: Het is gerapporteerd in Sahīh Al-Bukhārī door Sayyidena Anas ibn Malik (radi Allāhu anhu), dat de Geliefde Rasool ﷺ van Allāh Ta’ālā zei: “Jibra’il reisde met mij mee tot de Sidrat-ul-Muntaha. Vervolgens heeft de Goddelijke Kracht van de Heer mij op een afstand van twee bogen dicht bij Hem gebracht. In feite is zelfs nog dichterbij. ” Deze toenadering is boven de Arsh zoals genoemd in de Hadith-e-Sharīf.
Allāma Sha’hab Khafaji verklaarde in zijn Nasim-ur-Riyad Sharh Shifa Imam Qādi Ayad (radi Allāhu anhuma): Het is gerapporteerd in de Hadith van Mirāj, dat toen de Meester ﷺ Sidrat-ul-Muntaha bereikte, Sayyidena Jibra’il de Rafraf aan hem presenteerde, die hem naar de Arsh vervoerde.
Er wordt op gewezen in dezelfde Kitāb: De hoofdstukken van Sahīh Ahadīth benadrukken, dat de Meester ﷺ Jannah bezocht en de Arsh of de grenzen van die regio waar achter het extra domein (La-Makaan) bevindt. Dit alles gebeurde in fysiek en waakzaamheid.
Sayyed-ul-Mukashifien Sheikh-e-Akbar Mohiyuddin ibn Arabī (radi Allāhu anhu) schrijft in de 216e hoofdstuk van zijn beroemde Futuhāt-e-Makkiyya: De Heilige Qur’ān is het mooie karakter van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ en de unieke kenmerken van de Goddelijke Namen van Allāh Ta’ālā werd daarin gevonden. In de Heilige Qur’ān kondigt Allāh Ta’ālā via de lof van Zijn Attribuutkwaliteiten van Zijn Bestaan in de Heilige Arsh. Ook heeft Allāh Ta’ālā Zijn Geliefde ﷺ gezegend met de reflectie van Zijn Goddelijke Uiterlijk van de Heilige Arsh en Prees hem. De Arsh is het hoge station waar de Isrā van Rasool eindigt. Dit bewijst dat de Isrā van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ de fysieke is, want als het een droom was, dan zou Ta’ālā Allāh Zijn Bestaan in de Heilige Arsh niet hebben geprezen. Alleen het onaangename verwerpen deze realiteit.
Imam Allāma Arīf-e-Billāh Abdul Wahhāb Sha’rāni citeert in zijn Al-Yuwaqet Wal Jawāhir citaten van Sheikh-e-Akbar (radi Allāhu anhuma): Voorwaar, hij (Sheikh-e-Akbar (radi Allāhu anhu)) zei, de verklaring van lof van de verheven Habīb ﷺ: “En tot die tijd toen ik werd verheven tot de Goddelijke Hoogten” weerspiegeld het feit van de beëindiging van de fysieke voeten van de reis in het Heilige Arsh.
Sheikh-e-Muhaqqiq Imam Abdul Haqq Muhaddith Dehlvi (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn Madarjun Nubuwwah dat Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei: “Toen werd een groene Rafraf (Goddelijke Vervoer) voor mij geleid. Zijn licht was zelfs groter dan die van de zon. Zijn schittering verlichte mijn wezen. Ik ging erop zitten en het bracht mij naar de hemelen tot ik de Arsh van Allāh Ta’ālā bereikte.
Hij stelt verder: Het is verteld dat toen Sayyidena Rasūlullāh ﷺ de Arsh bereikte, de Arsh respectvol zijn kledij aanraakte.
Hij verklaart in Ash’at-Ul-Lam’āt Sharh Mishkāt: Niemand anders naast de Geliefde Habīb ﷺ bereikte deze hoogte in de hemelen.
Dit was een tijdloze en ruimte minder transcendentale regio: Mirāj overtreft de grenzen van de menselijke natuur als Allāh Ta’ālā Zijn bijzondere Dienaar werd meegenomen uit Masjid-e-Haram. Hij bereikt de Goddelijke Mysterieuze Zone die niet kan worden verklaard. Deze zone is geen plaats, aanduiding, naam of richting.
Ook Sheikh-e-Muhaqqiq (radi Allāhu anhu) schrijft in hetzelfde Kitāb, deel drie, onder “Goddelijke Visie van Allāh Ta’ālā”, terwijl de discussie over de Hadith Sharīf : Inderdaad, Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zag zijn Sublieme Schepper tweemaal. Eerst op Sidrat-ul-Muntaha en vervolgens op de Arsh.
Het is opgenomen in deel vier, briefnummer 283, in de Maktubāt van Hazrat Mujaddid Al-fi Sani Sheikh Ahmad Sirhindi (radi Allāhu anhu): In de nacht van Mirāj verliet Sayyidena Rasūlullāh ﷺ de grenzen van tijd en ruimte niet en overtrof de beperkingen van de menselijke natuur. Hij zag de geheimen van eeuwigheid tot dat eeuwigheid slankte tot een punt van Eenheid.
Hij schrijft in briefnummer 272: Sayyidena Mohammed ﷺ is de meest geliefde van Allāh Ta’ālā en de meest unieke schepping. Hij was de enige schepping die gezegend werd met fysieke Mirāj. Hij reisde verder dan de Arsh, Kursi en de beperkingen van tijd en ruimte.
Imam Ibn us-Salāh (radi Allāhu anhu) verklaarde in Ma’rifa Anwa’e-Ilmul Hadith: De auteurs en juristen zeggen dat de Geliefde Habīb ﷺ zo en zogezegd heeft (beschrijvingen). Niemand begreep de uitleg van de Nabi. Muhaddith Abu-Bakr Al-Hāfiz vernoemt deze Hadith “Al-Mursal” in overeenstemming met die School die alle niet-Mustassil Ahadīth als Mursal classificeren.
Het staat in Tal’weh, enz.: Als de keten van de vertelling niet zijn vermeld, zal deze worden beschouwd als Mursal.
Het is in Musallamul-al-Suboet dat: De Mursal Hadith zullen worden beschouwd als authentiek, omdat het de woorden van Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zijn.
Het is verklaard in Fatāwa ar-Rahamat: Volgens de beginselen van Hadith (Usool) zullen alle Mursal Hadith worden geclassificeerd als Sahīh.
Er is verder verklaart: Als een Sahāba een Mursal Hadith vertelt, dan wordt dat unaniem aanvaard. Als een niet-Sahāba het vertelt, zal het ook worden beschouwd als aanvaard. Imam Abu-Hanīfa, Imam Malik en Imam Ahmad Ibn Hanbal (radi Allāhu anhum) zeggen dat de Mursal van een niet-Sahāba onvoorwaardelijk zal worden aanvaard indien de vertellers onmiskenbaar zijn.
Het is opgenomen in Mirqāt Sharh Mishkāt: Er is geen schade aan een Mursal Hadith als bewijs, omdat een Hadith-e-Munqata’ah (Hadith met gebroken keten van vertellers) geaccepteerd is als nuttig Fadā’il (met lof van verduidelijking).
Imam Qādi Ayad (radi Allāhu anhu) verklaarde in Shifa Sharīf: Sayyidena Rasūlullāh ﷺ vertelde over de Shahāda (martelaarschap) van Sayyidena Ali (radi Allāhu anhu) dat zijn aanvaller een Jahannam is. (Dit is een voorbeeld van een Mursal Hadith)
Het verklaart in Nasim-ur-Riyad: Het is duidelijk dat deze informatie door de Profeet van Allāh Ta’ālā werd gegeven. Alle Muhaddithīn accepteren bovenstaande Hadith, naast Imam Ibn Athier, die in Nihāyah zegt, dat Sayyidena Ali zei: “Ik ben de distributeur van het vuur.” Imam Sha’hab Khafaji (radi Allāhu anhuma)zei dat Ibn-Athier correct is in zijn uitspraak over wat Sayyidena Ali (radi Allāhu anhu) zei die niet wordt gebruikt als een opinie. Daarom wordt deze Hadith ingedeeld als een Marfuh.
Imam Ibn_ul-Humaam (radi Allāhu anhu) verklaarde in Fath ul-Qadīr: Als een Hadith geen vertellers heeft, zal de herkomst ervan niet worden afgewezen. (Allāh Ta’ālā weet het beste!)
Schriftelijk en ondertekend door: De nederige dienaar van Allāh Ta’ālā, Imam Ahmed Al-Raza Bereillvi (radi Allāhu anhu)
Vrijdag, 16 Sha’bān-ul-Mu’azzam 1321 Hijri