Azān en Iqāmat

Inleiding uit Ihya Uloom-ud-Dīn

Geschiedenis van Azān (islamitische gebedsoproep) die vijf keer per dag wordt aangekondigd vanuit moskeeën over de hele wereld om Allāh Ta’ālā te prijzen en Zijn Gebod aan het volk aan te kondigen, omdat Hij onze Schepper van alles is voordat iemand of iets in het universum bestond. Alleen Allāh Ta’ālā was er voordat Hij dingen en levende wezens één voor één schiep volgens Zijn Wens en Wil en Goddelijk Plan.

Uitmuntendheid van Azān volgens Imām al-Ghazālī (radi Allāhu anhu)

De Profeet Mohammed ﷺ zei: Drie personen zullen op de Kroniek dag op de berg van zwarte muskus blijven. Ze zullen geen angst hebben voor verantwoording en ze zullen geen angst hebben totdat ze vrij worden van wat er in de buurt van mensen is, namelijk (1) iemand die de Heilige Qur’ān reciteert om het welbehagen van Allāh Ta’ālā te zoeken en het gebed leidt van de mensen die tevreden met Hem blijven, (2) iemand die Azān verkondigt in een moskee voor het plezier van Allāh Ta’ālā en het volk roept naar de weg van Hem en (3) iemand die problemen in de wereld krijgt met betrekking tot zijn levensonderhoud, maar de acties van de volgende wereld niet opgeeft bij het zoeken ernaar.

De Profeet Mohammed ﷺ zei: Als een man, djinn of wat dan ook de Azān van een Muazzin hoort, zal hij voor hem getuigen op de dag van de opstanding. De Profeet Mohammed ﷺ zei: De hand van de Barmhartige blijft op het hoofd van een Muazzin totdat hij zijn Azān afmaakt. Allāh Ta’ālā zegt: Als een mens tot Allāh roept en goed doet, wie is dan beter dan hij in de prediking? Dit werd ‘onthuld over een Muazzin.

De Profeet Mohammed ﷺ zei: “Als je Azān hoort, reageer dan op wat Muazzin zegt. Zeg ten tijde van Hayya alas Salāt “Er is geen macht; en kracht, behalve door Allāh Ta’ālā.” Als hij zegt: het gebed is begonnen, zeg dan: ‘Moge Allāh Ta’ālā het gebed vestigen en zijn tong houden zolang de hemel en de aarde bestaan. Wanneer ten tijde van het Fajr-gebed wordt gereciteerd ‘gebed is beter dan slaap’, zeg dan ‘u hebt de waarheid gesproken, u hebt goed gesproken en vermaning gegeven’, zeg wanneer de Azān klaar is: 0 Allāh Ta’ālā, Heer van deze volmaakte uitnodiging en altijd levend gebed, geef positie, middelen en eer aan Mohammed ﷺ en verhef hem tot de heerlijkheid die U hem hebt beloofd.”

De beloning van Azān

In de ahadīth staat dat er veel beloning is voor Azān. In een Hadith staat dat de Heilige Profeet Mohammed ﷺ heeft gezegd: “Als mensen wisten hoeveel beloning er is voor het roepen van de Azān, dan zou er tussen hen [Riwa’al Hamd] zwaarden worden gevochten. Regelgeving: Azān is een Regelgeving in de islam, wat betekent dat als binnen een stad, stad of dorp mensen stoppen met het bellen van de Azān, dan kan de koning in het islamitische land het volk dwingen om de Azān te bellen en als ze niet meewerken, dan kan hij bevelen om ze te laten executeren [Qāzi]

Methode van Azān, de inhoud en de plaats

Plaats jezelf buiten de moskee (Jamaat Khana), op een hoge plaats, met uitzicht op de Qiblah en plaats de wijsvinger in elk oor of bedek de oren met de palm van de hand en zeg ‘Allāhu Akbar, Allāhu Akbar’, Beide uitspraken maken één onderwerping. Pauzeer dan een beetje en herhaal nogmaals ‘Allāhu Akbar, Allāhu Akbar’ beide uitspraken maken één inzending. Dan twee keer ‘Ash’hadu An La ilāha illAllāh’ en dan twee keer ‘Ash’hadu Anna Muhammadur Rasūlullāh’. Draai dan het hoofd naar rechts en vermeld twee keer ‘Hayya Alas Salāh’, draai dan je hoofd naar links en vermeld twee keer ‘Hayya Alal Falāh’. Draai je hoofd terug naar de Qiblah en zeg een keer ‘Allāhu Akbar, Allāhu Akbar’, dit is weer een onderwerping, en zeg dan eindelijk een keer ‘La ilāha illAllāh’.

Het gebed (du’a) na Azān

Nadat de Azān is afgelopen, bid je eerst de Darood Sharīf en bid je vervolgens deze Dua; “Allāhumma Rabba Hazihid Da’awat’it Ta’ammati, Wassalaatil Qa’ammati, Aati Sayyadi Muhammadanit Wasilata Wal Fadilata Wad Darajatar Rafi’ata, Wab’as’u Muqamam Mahmoodanil Lazi Wa’ad’tahu Warzukna Shafa’atahu Yawmal Qiyamati Innaka La Tukhliful Mi’ad.”

Regelgeving: Zeg in de Fajr Azān, na ‘Hayya Alal Falāh’, ook twee keer ‘Assalātu Khairum Minan Naum‘ omdat dit Mustahab is, en als het niet gezegd wordt, zal de Azān nog steeds tellen.

Voor welke Namāz moet Azān worden opgeroepen?

Regelgeving: Alle vijf Farz Namāz en ook de Jumu’ah Namāz waar men naar de moskee gaat om met Jamaat te bidden en op een aangewezen tijdstip wordt gebeden, dan is Azān voor deze Namāz Sunnat-e-Moukida, en het bevel is hetzelfde als een Wājib. Als de Azān niet geroepen wordt, dan zijn alle mensen van daar zondaars [Khaniya, Hindiya, Radd-ul-Muhtar, Durr-e-Mukhtar]

De orde van Azān

Regelgeving: Als iemand thuis Namāz bad en de Azān niet belde, dan is er geen probleem omdat de Azān in de moskee voldoende voor hen zou zijn. Al is het Mustahab om thuis de Azān te zeggen.

Wanneer moet de Azān worden gegeven?

Regelgeving: De Azān moet worden gegeven na de tijd dat Namāz is begonnen. Als de Azān voor de tijd wordt geroepen, moet hij opnieuw worden genoemd [Qāzi Khan, Sharh Wāqi’ah, Aalamgiri].

De tijd van Azān

Regelgeving: De tijd van Azān is dezelfde als de tijd van Namāz.

Regelgeving: De Mustahab-tijd van Azān is dezelfde als de Mustahab-tijd van Namāz.

Regelgeving: Als de Azān aan het begin van de tijd werd geroepen en de Namāz tegen het einde van de tijd wordt gebeden, dan zal de Sunnat nog steeds vervuld zijn [Durr -e-Mukhtar, Radd-ul-Muhtar].

Welke Namāz heeft geen Azān?

Regelgeving: Behalve de Farz Namāz’s hebben geen andere Namāz de Azān, niet voor Witr, of Janaza, of Eid, of Nazr (geschenk) Namāz, of Sunan (Sunnats) Namāz, of Rawatib (traditioneel), of Tarawīh (in Ramadan), of Istisqa (Dankbaar) Namāz, of Kuis (halverwege de ochtend), of Kusoof of Khusoof (zon of maansverduistering) of een Nafl Namāz [Aalamgiri].

Orde van Azān voor dames

Regelgeving: Het is Makrooh-e-Tahrīmi voor vrouwen om de Azān of Iqāmat te noemen. Als een vrouw de Azān roept, zal ze zondig zijn en zal de Azān opnieuw geroepen moeten worden.

Regelgeving: Het is Makrooh om de Azān voor vrouwen Namāz Ada of Qazā te noemen, of het nu door Jamaat wordt gebeden, hoewel hun Jamaat zelf Makrooh is. [Durr-e-Mukhtar, enz.]

Orde van Azān voor kinderen, blinden en mensen zonder Woezoe

Regelgeving: De Azān geroepen door een slim kind, of een blinde persoon of een persoon zonder Woezoe is correct en toegestaan [Durr-e-Mukhtar]. Echter, om de Azān zonder Woezoe te noemen is Makrooh [Miraqul Falāh].

Regelgeving: In een stad tijdens de dag van Jumu’ah (vrijdag) is het niet toegestaan om de Azān te bellen voor Zohr Namāz, of sommige mensen zijn uitgesloten van het bidden van Jumu’ah en Zohr bidden omdat de Jumu’ah Namāz geen Farz voor hen is [Durr-e-Mukhtar, Radd-ul-Muhtar]

Wie zou de Azān moeten zeggen?

Regelgeving: Azān moet worden geroepen door degenen die de tijden van Namāz herkennen. Degenen die de Namāz-tijden niet herkennen, zijn het niet waard om de beloning van Azān te krijgen die wordt verkregen door de Muazzin [Bazazia, Aalamgiri, Gunya, Qāzi Khan].

Regelgeving: Het is beter als de Imam de Azān [Aalamgiri] noemt.

Volgorde van praten tussen de Azān

Regelgeving: Praten tussen de Azān is verboden en als jij (de Muazzin) hebt gesproken moet de Azān opnieuw [Sagiri] worden genoemd.

Regelgeving: Het uitvoeren van een melodie in Azān is harām, wat betekent dat je de woorden zingt als een lied. Of om de woorden van de Azān te veranderen, zoals het woord Allāh veranderen in Aallah vanwege de melodie, of om het woord Akbar te veranderen in Aakbar of Akbaar is allemaal Haram. Het is echter beter om de Azān met een zoete scherpe stem te noemen [Hindiya, Durr-e-Mukhtar, Radd-ul-Muhtar].

Regelgeving: Als de Azān rustig wordt genoemd dan moet hij opnieuw worden genoemd en de eerste Jamaat is niet de Jamaat-e-Ula (hoofdjamaat) [Qāzi Khan].

Regelgeving: De Azān moet worden geroepen in een minaret of buiten de moskee, noem de Azān niet in de moskee (Jamaat-hal) [Khulasa, Aalamgiri, Qāzi Khan].

Het antwoord op Azān

Als je de Azān hoort, is het een bevel om erop te antwoorden. Wat de Muazzin noemt, antwoordt met dezelfde inzending. De enige uitzonderingen zijn ‘Hayya Alas Salāh’ en ‘Hayya Alal Falāh’, waar het antwoord ‘La Hawla wa la Quwwata illāh Billāh’ is en het is beter als je beide zegt (wat Hayya betekent …… en La Hawla….). Voeg er ook dit aan toe ‘MāshAllāhu Kaana wa maalam Yashaa Lam Yakun’ [Radd-ul-Muhtar, Aalamgiri].

Regelgeving: In antwoord op ‘Assalātu Khairum Minan Naum‘ moet het volgende worden gezegd ‘Sadaqta wa Bararta wa bil Haqqi Nataqta’ [Durr-e-Mukhtar, Radd-ul-Muhtar]

Stop alle activiteiten terwijl de Azān wordt geroepen

Regelgeving: Een Junub moet ook antwoorden aan de Azān. Het is geen Wājib voor een vrouw die ongesteld is of nog steeds bloedt na de bevalling, of een persoon die naar de Khutbah luistert, of een persoon die de Namāz van Janaza bidt, of een persoon die zich bezighoudt met geslachtsgemeenschap, of een persoon in het toilet om te antwoorden op de Azān.

Regelgeving: Terwijl de Azān wordt geroepen, moet al het praten, begroeten en beantwoorden van de groet worden gestopt, en alle andere bezigheden moeten worden gestopt, zelfs het reciteren van de Koran moet worden gestopt als het geluid van Azān wordt gehoord en het moet worden beluisterd en beantwoord. Dezelfde Regelgeving geldt voor Iqāmat [Durr-e-Mukhtar, Aalamgiri]. Degenen die bezig blijven in chit chat, hun dood zal slecht zijn (Ma’āzAllāh) [Fatāwa-e-Razvia].

Regelgeving: Als je loopt en je hoort het geluid van Azān, stop dan en luister ernaar en antwoord terug [Aalamgiri, Bazazia].

Iqāmat

Regelgeving: Iqāmat is hetzelfde voorbeeld als de Azān. Dat betekent dat de regelgevingen die voor Azān zijn gesteld ook van toepassing zijn op Iqāmat. Er zijn echter een paar verschillen. In Iqāmat na ‘Hayya Alal Falāh’ ook twee keer ‘Qad Qamatis Salāt’ zeggen. Ook het volume tijdens het bellen van de Iqāmat moet luid zijn, maar niet zo luid als het volume voor Azān. Maar luid genoeg zodat alles wat aanwezig is kan horen. De woorden en onderwerpen van Iqāmat moeten snel worden gezegd zonder een pauze en je moet je oren niet bedekken met je handen of je vingers in je oren steken wanneer je de Iqāmat roept, je moet niet ‘Assalātu Khairum Minan Naum’ zeggen in de ochtend Iqāmat en de Iqāmat moet worden geroepen vanuit de moskee (Jamaat Khana)

Regelgeving: Als de Imam de Iqāmat noemt, dan moet hij, wanneer hij ‘Qad Qamatis Salāt’ noemt, doorgaan naar de Imam gebedsmat (Musalla) [Durr-e-Mukhtar, Radd-ul-Muhtar, Guniya, Aalamgiri, enz.].

Regelgeving: In Iqāmat moet je ook je hoofd bewegen als je ‘Hayya Alas Salāh en Hayya Alal Falāh’ naar rechts en links zegt. [Durr-e-Mukhtar]

Regelgeving: Als iemand kwam in de tijd van Iqāmat, dan voor hen om te staan en te wachten is Makrooh, ze moeten gaan zitten en wachten tot de Mukabbir (beller van Iqāmat) zegt ‘Hayya Alal Falāh‘ dan opstaan. Dezelfde Regelgeving geldt voor degenen die al aanwezig zijn, ze mogen niet blijven staan totdat ‘Hayya Alal Falāh’ wordt geroepen en dezelfde orde geldt ook voor de Imam [Aalamgiri]. Tegenwoordig is er een traditie gemaakt dat totdat de Imam niet op zijn gebedsmat staat de Iqāmat niet gestart wordt, dit is tegen de Sunnat.

Regelgeving: Het is niet toegestaan om tussen de Iqāmat te spreken, omdat het niet is toegestaan om tussen de Azān te spreken. Ook voor de Muazzin of Mukabbir, als sommigen hen begroetten met een Salaam, dan moeten ze niet antwoorden en het is niet Wājib voor hen om te antwoorden nadat de Azān is voltooid [Aalamgiri]

Het antwoord op Iqāmat

Regelgeving: Het is Mustahab om te antwoorden op de Iqāmat. Het antwoord aan Iqāmat is vergelijkbaar met het antwoord aan de Azān. Het verschil is dat je bij het antwoord op ‘Qad Qamatis Salāt’ zegt ‘Aqa Mahallahu wa Ada Maha wa Ja’alna Min Sālihi Ahliha Ah’Ya’aw wa ‘Amawata‘ [Bahār-e-Shariat].

Regelgeving: Als je niet hebt geantwoord op de Azān en er is nog niet lang geduurd, reageer er dan nu op [Durr-e-Mukhtar].

Regelgeving: Het beantwoorden van de Azān van Khutbah met de tong is niet toegestaan voor de Muqtadees [Durr-e-Mukhtar].

Regelgeving: Het is Sunnat om een gat te laten tussen de Azān en de Iqāmat, om de Iqāmat direct na de Azān Makrooh te noemen. De kloof voor Maghrib is gelijk aan drie kleine verzen of één groot vers (Āyat). Voor de rest van de Namāz’s moet de kloof lang genoeg zijn zodat degenen die regelgeving matig Jamaat bijwonen aankomen, maar het moet niet zo lang worden gelaten dat de tijd van Namāz verstrijkt.

Bron: Qanoon-e-Shariat


Translate »
error: Content is protected !!