Aqīqa methode en sunnat

Vraagt u zich af hoe u aqīqa van uw pasgeboren babymeisje of -jongen kunt uitvoeren? In deze gedetailleerde gids beschrijven we het proces van aqīqa voor meisjes en jongens afzonderlijk.

Daarnaast delen we de du’ā van aqīqa en alle Sunnah die je in dit proces moet volgen.

Inshā’Allāh, aan het einde van dit artikel zul je in staat zijn om de volledige du’ā, het gebed en de Sunnah van Aqīqa te begrijpen.

Wat is Aqīqa in de islam?

Aqīqa is een Sunnah van de profeet Mohammed ﷺ in de islam die wordt uitgevoerd wanneer een nieuw babymeisje of -jongen wordt geboren.

Er zijn twee hoofdcomponenten van Aqīqa.

  1. Slachten van geiten/schapen
  2. Het hoofd van de baby scheren

Rasūlullāh ﷺ verrichtte de Aqīqa voor zijn kleinzonen Hassan en Hussain (radi Allāhu anhuma) door twee rammen voor elk te offeren.

قَالَ عَقَّ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ رضى الله عنهما بِكَبْشَيْنِ كَبْشَيْنِ ‏.‏

Het verrichten van Aqīqa is een manier om onze dankbaarheid aan Allāh Ta’ālā te uiten voor het zegenen van ons met een dochter of zoon. Het is ook een vorm van sadaqāh (liefdadigheid) die alle schade van de baby wegneemt en hem/haar de bescherming van Allāh Ta’ālā geeft.

Tijdslimiet – Hoe bereken je de Aqīqa-dag?

De Sunnah is het verrichten van Aqīqa op de zevende dag van het leven van een kind. U berekent het vanaf de dag van de geboorte van het kind. Dus als een kind bijvoorbeeld op maandag wordt geboren, wordt zijn/haar Aqīqa de volgende zondag uitgevoerd. Echter, als een persoon, om welke reden dan ook, op de zevende dag geen Aqīqa voor zijn kind verricht, kan dit op elk moment worden gedaan.

Wat zijn de Aqīqa, Sunnah, Du’ā en regels voor babyjongens?

Het verrichten van aqīqa is een zeer eenvoudige Sunnah. Laat me het stap-voor-stap proces voor de aqīqa van een jongetje delen.

Du’ā (intentie) voor de zoon

Voor het slachten van de Aqīqa-geiten is het eerste wat je moet doen de niyyāh (intentie) en du’ā van Aqīqa voor een babyjongen.

Begin met het lezen van de Du’ā van Eid-ul-Adha Qurbāni

إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّماَوَاتِ وَالأَرْضَ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفَاً وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ . إِنَّ صَلاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِينَ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ المُسْلِمِينَ ، اللَّهُمَّ مِنْكَ وَلَكَ

[Ik heb mijn gezicht gericht op dat Bestaan (Allāh Ta’ālā) Die de hemel en de aarde heeft geschapen in de staat van de Rechte Dīn van Ibrahim – en ik behoor niet tot de mushrikin. Voorwaar, mijn Salāt, mijn Ibādat en mijn leven en sterven is allemaal voor Allāh, die de Heer der Werelden is en die geen partner heeft. Ik ben bevolen [alles wat voorbij is]. Ik behoor tot de Mu’minin (de gehoorzamen). O Allāh, dit offer is te danken aan het feit dat U ons de mogelijkheid geeft om dit te doen en het is voor U]

en lees dan de volgende du’ā

’’بِسْمِ اللّٰهِ وَاللّٰهُ أَكْبَرُ اَللّٰهمَّ لَكَ وَإِلَیْكَ عَقِیْقَة فُلَانٍ.‘

“Allāhs Naam is het begin, en Allāh is groot, moge Allāh de groot voor jou zijn, en voor jou is de aqīqa van فُلَانٍ [noem hier de naam van je pasgeboren zoon in plaats van فُلَانٍ op te zeggen].’

Lees dan de volgende du’ā

’’اَللّٰهمَّ هذِہٖ عَقِیْقَةُ ابْنِيْ فَإِنَّ دَمَها بِدَمِه وَلَحْمَها بِلَحْمِه وَعَظْمَها بِعَظْمِه وَجِلْدها بِجِلْدِہٖ وَشَعْرَها بِشَعْرِہٖ، اَللّٰهمَّ اجْعَلْها فِدَائً لِابْنِيْ      مِنَ النَّارِ.

“O Allāh! Dit is het Aqīqa-offer van mijn zoon, dus zijn bloed voor zijn bloed, zijn vlees voor zijn vlees, zijn beenderen voor zijn beenderen, zijn huid voor zijn huid en zijn haar zijn in plaats van zijn haar. O Allāh! Maak dit een bron van bescherming voor mijn zoon tegen het hellevuur.”

Wat te doen met Aqīqa-vlees en hoe het te distribueren?

Je kunt het aqīqa-vlees helemaal voor jezelf houden. Maar de betere manier is om een deel ervan onder de armen te verdelen, wat naar je familieleden te sturen en wat voor jezelf en je gezin te houden. Aangezien de nieuwe moeder op dit moment energie nodig heeft, moet je ervoor zorgen dat je ook genoeg vlees voor haar overhoudt.

Geiten offeren voor babyjongen

Dus, hoeveel geiten moet je offeren voor de aqīqa van een jongetje?

Rasūlullāh ﷺ beval zijn metgezellen om twee geiten te offeren in de aqīqa van een babyjongen. Als iemand zich echter geen twee geiten kan veroorloven, kan hij ook één geit aanbieden. En als ze zich niet eens één geit kunnen veroorloven, hoeven ze zich geen zorgen te maken, want het uitvoeren van aqīqa is niet verplicht.

De babyjongen een naam geven

Idealiter zou je de zoon een naam moeten geven op de zevende dag, de dag van Aqīqa. U kunt elke islamitische naam kiezen met een goede betekenis voor uw zoon.

Rasūlullāh ﷺ beschouwde Abdullah en Abdur Rahmān als de beste namen voor jongens. Maar je kunt ook de namen van de Profeten, Sahāba of andere vrome oudsten van de Ummah overwegen. Het belangrijkste is dat de naam een goede betekenis heeft en gemakkelijk uit te spreken is in uw land. Anders, als mensen het te moeilijk vinden om uit te spreken, kunnen ze de naam belachelijk maken.

Het scheren van het hoofd van de baby

Nadat je het Aqīqa-dier hebt geofferd, is het tijd om het hoofd van je zoon kaal te scheren. U kunt dit doen voordat u het dier slacht. Maar de betere manier is om het te doen zodra het dier is geslacht. Verzamel het haar van je kind en geef zilver (of de prijs ervan) in sadaqāh gelijk aan het gewicht van die haren. Dit voltooit de Aqīqa van je zoon.

Wat zijn de Aqīqa Du’ā en regels voor babymeisjes?

De aqīqa van een babymeisje wordt op dezelfde manier uitgevoerd als een jongen, maar er zijn kleine verschillen in hun du’ā’ s en een paar andere dingen.

Du’ā voor meisje

Begin het aqīqa offer door deze du’ā te lezen (dezelfde als die voor jongens)

’’بِسْمِ اللّٰهِ وَاللّٰهُ أَكْبَرُ اَللّٰهمَّ لَكَ وَإِلَیْكَ عَقِیْقَة فُلَانٍ.‘

Lees dan de volgende Aqīqa du’ā voor je dochtertje)

’’اَللّٰهمَّ هذِہٖ عَقِیْقَةُ بِنْتِيْ فَإِنَّ دَمَها بِدَمِهَا وَلَحْمَها بِلَحْمِهَا وَعَظْمَها بِعَظْمِهَا وَجِلْدها بِجِلْدِهَا وَشَعْرَها بِشَعْرِهَا، اَللّٰهمَّ اجْعَلْها فِدَائً لِابْنَتِيْ مِنَ النَّارِ.‘‘

Het enige verschil in deze du’ā van die voor jongens is de grammatica. Deze gaat over meisjes, de eerste ging over jongens.

Geiten offeren voor babymeisje

De profeet Mohammed ﷺ beval zijn metgezellen om ten minste één geit te offeren voor de aqīqa van een meisje. Dit is de Sunnah van de Profeet ﷺ.

Het babymeisje een naam geven

Net als babyjongens verdienen babymeisjes het ook om vernoemd te worden naar de vrouwen van de Profeet ﷺ en de vrome vrouwen van de Ummah.

Het scheren van het hoofd van het babymeisje

En tot slot, na het uitvoeren van de slachting, kun je het hoofd van je pasgeboren dochter scheren om de Aqīqa te voltooien. Nogmaals, bewaar het haar, weeg het en geef zilver in liefdadigheid gelijk aan het gewicht.

Sunnah van tehnīk doen

Tehnīk is een vergeten Sunnah. Maar het heeft voordelen op de lange termijn voor uw kind. Probeer het dus, indien mogelijk, te volgen.

Wat is tehnīk?

Als een baby werd geboren, brachten de ouders hem naar Rasūlullāh ﷺ,  die op een heel klein deel van een dadel kauwde en het vervolgens aan het tandvlees van het kind bevestigde. Op deze manier consumeerde het kind het langzaam samen met het speeksel van de Profeet ﷺ.

Deze traditie werd gevolgd door Sahāba, zelfs nadat de Profeet ﷺ was overleden. Dus namen mensen hun pasgeboren baby’s mee naar elke vrome geleerde of ouderlingen en vroegen hen om tehnīk te verrichten.

Tegenwoordig kun je deze Sunnah volgen door je pasgeboren baby mee te nemen naar een vrome ouderling in je familie of islamitische gemeenschap. Zorg er echter voor dat ze niet lijden aan virale ziekten.


Translate »
error: Content is protected !!