Geboorte, educatie en opvoeding

Hazrat Allāma Maulana Muhammad Mannan Raza Khan Mannani Mia Shere Raza Sāhib is de kleinzoon van Huzoor Alahazrat Imam Ahmad Raza Khan via de generaties Khalifa-e-Akbar Hujjut-ul-Islam Maulana Hāmid Raza Khan’s oudste zoon Mufassir-e-Azam Hind Maulana Muhammad Ibrahim Raza Khan radi Allāhu anhum. Shere Raza is de achtste en jongste zoon van Mufassir-e-Azam. Huzoor Mufti-e-Azam is de grootvader (moederszijde) en jongste grootvader (vaderszijde) van Shere Raza. De moeder van Shere Raza was de oudste dochter van Mufti-e-Azam. Hazrat Maulana Mannan Raza Khan Sāhib is in 1950 geboren in het woongebied Khwaja Qutub van Bareilly Sharīf. Wegens te kort aan woonruimte ging zijn vader op enige afstand van de Khanqah-e-Alahazrat in Saudagran wonen waar Shere Raza is geboren.

Shere Raza zijn opleiding begon thuis onder de voeten van zijn moeder (Alaiha Rahmah). Vervolgens ging hij aan de Dar- ul-Uloom Manzar-e-Islam studeren en in 1977 studeerde hij daar af.

Khilāfat en Ijāzah

Shere Raza had al in vroeg stadium al-bayat (murid) gedaan van Mufti-e-Azam en na zijn afstuderen kreeg hij ook khilāfat en ijāzah van hem.

Reis door Pakistan

Lahore

In 1979 kreeg Shere Raza een uitnodiging van zijn schoonbroer Hazrat Shaukat Hassan Khan Sāhib en oom (phoepa) Hazrat Mufti Takrish Ali Khan Sāhib (Alayhir Rahmah) om naar Pakistan te komen. Daar heeft Shere Raza in Markazi Majlis Raza Lahore kunnen observeren hoe literair onderzoek wordt gedaan op de boeken van Alahazrat. Dit inspireerde hem om in Bareilly Sharīf ook een dergelijke instelling op te richten conform de wens van Mufti-e-Azam. Tijdens het onafhankelijk worden van India en de afzondering van een deel van India tot Pakistan kwam een deel van het grondbezit van Alahazrat in handen van de ongelovigen, en twee ongelovigen maakten tegen een gering huurpenning daarvan gebruik. Deze exclusieve eigendom genaamd ‘Phatak’ is de plaats waar Alahazrat het islam werk verrichtte en fatwa vonniste. De schoonbroer en oom van Shere Raza hebben hem heel veel du’ā gegeven en moed ingesproken.

Karachi

Tijdens zijn verblijf in Karachi zijn enkele moslims murid van Shere Raza geworden. Daarnaast heeft hij tijdens zijn reis niet alleen in Karachi, maar ook in Lahore en andere steden toespraken gehouden.

Residentie Raza

Teruggekomen in Bareilly Sharīf heeft Shere Raza een start gemaakt om zijn ambitie, die hij sinds zijn jeugd al had, vorm te geven. Omstreeks 1980 heeft hij, gesteund en geïnspireerd door de mystieke kracht van Alahazrat, Mufassir-e-Azam en Mufti-e-Azam, het programma gereed gekregen om een deel van Alahazrat’s eigendom terug te krijgen. Hulp en ondersteuning

In 1980 heeft Shere Raza een deel van Alahazrat’s woning vrij gekregen uit de handen van de ongelovigen. In deze inspanning hebben ook zijn broer Taajush Shari’ah Hazrat Allāma Maulana Mufti Akhtar Raza Khan Sāhib en Maulana Abdul Naeem Azizi hem enige tijd geholpen.

Mufti-e-Azam’s aankomst in het huis van Alahazrat

Shere Raza nam de sleutels van het huis van de ongelovige huurders terug en gaf ze aan Maulana Abdul Naeem Azizi en zijn neef Afroz Mia om het huis te openen, Milād programma te organiseren en de daarbij behorende rituele zaken te regelen. Het deurslot was amper geopend of Mufti-e-Azam kwam met zijn knecht Babu Mia aanlopen zonder dat iemand hen over het Milād programma nog had geïnformeerd. Deze wonder bracht overal een verbazing teweeg. Het huis stroomde in enkele ogenblikken vol en Shere Raza kreeg van allen bijzondere felicitaties voor zijn inspanningen en succes. Aan het eind van de Milād Sharīf heeft Mufti-e-Azam veel du’ā (smeekbede) voor Shere Raza gedaan en blijdschap laten blijken. Woning van Taajush Shari’ah in residentie Alahazrat Shere Raza heeft spoedig de residentie van Alahazrat gerenoveerd waarna Taajush Shari’ah Mufti Akhtar Raza Khan Sāhib Qiblah wenste zijn permanente verblijf in het huis van Alahazrat te vestigen. In deze woning is vervolgens het kantoor, de Dār-ul-Iftā’ en de waardevolle Idāra Ashā’at gevestigd. Als gevolg van deze inspanning van Maulana Mannan Raza Khan Sāhib Qiblah werden ook anderen geïnspireerd. De volledige residentie werd gekocht van de ongelovige huurders en de oude grootsheid van wijk Saudagran schitterde weer.

Herstel van het huis van Ustāz Zaman en koop van de verschillende woningen van de ongelovigen.

In 1947 vertrokken Alahazrat’s broer en ustaaz Zaman Maulana Hasan Raza Khan Sāhib (Alayhir Rahmah) en andere moslims uit de wijk Saudagran naar de oude stad en andere wijken. Het gevolg hiervan was dat ongelovigen de verlaten woningen gingen bewonen. Het huis van Mufti Takrish Ali Khan Sāhib en van de geloofsgenoten werden ook door de ongelovigen bezet. Shere Raza kreeg hierdoor een onaangenaam gevoel. In het huis van ustaaz Zaman woonde een Sikh gezin. Door de smeekbede en zegen van Alahazrat en Mufti-e-Azam werd Shere Raza zijn inspanning voor deze woning ook succesvol en kocht in 1985 de woning met veel geld. Deze woning was een monumentale woning van de Raza familie. Deze woning werd de residentie van Maulana Mannan Raza Khan Sāhib waarin ook het kantoor van Jamia Nooria Razvia, zijn huisvesting en het gastenverblijf is gekomen. Binnen enkele jaren (1999-2000) kocht Shere Raza in de directe omgeving nog meer woningen op waardoor de steeg naar Dargah Alahazrat en de steeg naar het huis van Taajush Shari’ah nu behoren tot zijn eigendom. In enkele delen van de opgekochte woningen heeft Shere Raza ook opgericht de instituten voor Hifz-o-Qirāt, Arabische- en Engelse taal. Hierin verblijven ook studenten.

Door de inspanningen van Shere Raza heeft Alhamdulillāh Taajush Shari’ah ook de woning, die in die tijd van Alahazrat Zanān Khana was, gekocht van de ongelovigen. Twee woningen werden door Qiblah Maulana Subhān Raza Khan Subhāni Mia gekocht van de ongelovigen. Twee andere woningen werden door Maulana Tausif Raza Khan Sāhib gekocht. Deze opgekochte woningen werden door dierbaren van Shere Raza Qiblah Mannan Raza Khan Sāhib leeggehaald.

Op deze wijze kwamen tussen 1947 en 1980 de 12 woningen waar Khanqah Alahazrat, Raza Masjid en Dar-ul-Uloom Manzar-e-Islam zijn in handen van Alahazrat’s familie.

Idāra uitgeverij Raza Bareilly Sharīf

Nadat in Bareilly Sharīf de drukkerij Ahle Sunnat en de Hassani Press werd opgericht is gedurende lange periode geen bijzondere inspanningen geweest. Mufti-e-Azam begon zich toen zorgen te maken, dat de geschriften van Alahazrat begonnen te vervagen. Hij heeft daarom een speciale wens geuit voor het oprichten van een Idāra met als hoofddoelstelling vlot de geschriften van Alahazrat veilig te stellen, te drukken in boekvorm en tevens als uitgeverij te laten werken. Deze instelling gaf Mufti-e- Azam de naam Idāra Ishā ’at Tadhnifāt Raza.


Translate »
error: Content is protected !!