Inleiding

In deel vijf van de Heilige Qur’ān staat geschreven: “Als iemand u groet met goede woorden, dan dient u ook in veel betere woorden terug te groet.” Dit laat zien hoe belangrijk groeten in de islam is.

In onze tijd van globalisering komen we vaak in contact met mensen die in veel opzichten anders zijn dan wij. Ondanks al het verschil ontmoeten we soms mensen die op zijn minst een of twee overeenkomsten hebben, zoals religie, etniciteit, ras, enz. In dit artikel zijn we gericht op religie, omdat we als moslim een andere moslim moeten begroeten met Salaam. Hier is de reden waarom dit belangrijk voor ons is, maar eerst zullen we de definitie van Salaam uitleggen.

Wat is salām?

Salaam is een manier van respect tonen. Het (respect) is een prachtige begroeting, een teken van vriendelijkheid en goedigheid én een manier om bondgenootschap van broederschap te creëren. Salaam verdrijft jaloezie, haat en vijandschap. Als eerste de groet te brengen is een grote daad die beloond wordt met genade en vergelding. Wie kan de bijzonderheid van Salaam verklaren dan de Heilige Profeet Mohammed ﷺ? Hij zei: “Wanneer twee moslims elkaar ontmoeten moeten zij elkaar groeten. Zodra zij van elkaar uit het zicht zijn door een boom, pilaar of muur, dan moeten zij elkaar bij het weer zien wederom groeten.”

Salaam is begroeting of aanhef; in de islam is het meestal “Assalāmu alaikum“, wat een zeer standaard aanhef is voor onder andere moslims. Gebaseerd op Oxford Dictionaries, betekent salām “Een gemeenschappelijke begroeting in veel Arabisch sprekende en islamitische landen.” In Indonesië wordt Salaam gevolgd door een gebaar van elkaar (hetzij van de mensen die Salaam als eerste geven of van de persoon die het ontvangt) zoals een handdruk (als twee volkeren mannelijk zijn) of de palm is gesloten en raakt alleen kort de vinger of vingertoppen aan (als twee volkeren mannelijk en vrouwelijk zijn, wat fysiek contact tussen de geslachten vermijdt).

Soms wordt na Salaam de rechterhand de linkerborst of het hartgebied aangeraakt, of bij het doen van Salaam gevolgd door het kussen van de hand (dit wordt verwezen naar oudere persoon). Dit wordt beïnvloed door een culturele norm in Indonesië, die normaal gesproken door andere volkeren wordt gedaan. En dus in andere moslimlanden, die beïnvloed wordt door norm of cultuur in hun landen, en een verschil van Salaam geven.

De eerste salām werd gedaan door Hazrat Adam (alayhis salām) aan de engelen om te laten zien dat Salaam een Sunnat is van de profeten. Het mooie van Salaam is, dat wanneer iemand Salaam doet aan een andere, hij zegt, “As Salām Alaikum” (Moge alle soorten van vrede met u zijn). Op deze wijze maakt hij/zij in principe Du’ā (smeekbede) voor de andere zijn/haar gezondheid, welzijn, voorspoed en alle goede dingen. Degene die teruggroet zegt, “Wa Alaikumus Salaam” (en dezelfde voor u), bedoelende dat hij/zij dezelfde du’ā en meer wenst voor degene die als eerste groette.

Salaam is ook een wijze van belofte en bondgenootschap. Wanneer een moslim Salaam doet aan een ander, dan is hij verzekerd dat hij (degene die eerst groette) hem geen pijn of verlies zal toebrengen. Degene die teruggroet maakt eveneens dezelfde belofte van veiligheid.

Het teruggroeten moet onmiddellijk gebeuren, omdat het wājib is en vertraging een zonde. Het is niet toegestaan om Salaam te doen gedurende Azān, Iqāmat, Namāz, Khutbah, wanneer iemand in Istinja (toiletgang) is of als hij/zij aan het eten is. Het doen van de Salaam door de hand op te steken is verboden, omdat het de begroetingswijze van christenen en joden is. Het is eveneens Harām om (islamitische) Salaam te doen aan een Kāfir, Mushrik, Bud-Mazhab of Gustakh-e-Rasool (iemand die de Profeet ﷺ beledigt).

U moet Salaam doen bij het betreden van iemand zijn/haar huis. Wanneer u uw eigen huis binnengaat, dan dient u Salaam te doen aan uw ouders, partner, broers, zusters en kinderen. Wanneer u een leeg huis binnen gaat zegt u: “As Salāmu Alaika Ayuhan Nabiyu wa Rahmatullāhi Wa Barakātuhu, Was Salāmu Alaina Wa Alā Ibādallahis Sālihīn.”

Wanneer u een moskee binnen gaat zegt u: “Bismillāhi Was Salāmu ala Rasūlullāhi.”

Wanneer u naar een graf van een moslim gaat zegt u op z’n minst: “As Salāmu Alaikum Yā Ahlil Quboor Yaghfirullah lana wa lakum Wa Inna Inshā’Allāhi Bikum Lāhiqoon.”

Wanneer u de Rouza-e-Anwar van Rasūlullāh ﷺ bezoekt zegt u: “As Salātu wa Salāmu Alaika Yā RasoolAllāh, As Salātu wa Salāmu Alaika Yā HabibAllāh, As Salātu wa Salāmu Alaika Yā Rahmatullil Alemīn wa alā ālika wa Ashābika Yā Shafi al Muznibīn.”

Musāfa (handen schudden)

Net als Salaam zijn er vele schoonheden van musāfa die genoemd zijn in de Ahadīth. Het bewezen dat het een voortdurende Sunnah Heilige Profeet Mohammed ﷺ is.

In de Hadith staat geschreven dat wanneer een moslim musāfa doet met een andere moslim door deze wijze van begroeting al hun zonden van hun handen afdruipen. De Heilige Profeet Mohammed ﷺ heeft gezegd: “Wanneer twee moslims met elkaar musāfa doen worden zij vergeven voordat zij elkaar los laten.” De Heilige Profeet Mohammed ﷺ heeft ook gezegd: “Wanneer twee moslims musāfa doen door elkaar handen te schudden hun zonden vergeven worden op bladeren van een boom gedurende de storm afwaaien, zelfs als de zonden zo groot zij als zeeschuim.”

Wanneer musāfa wordt gedaan, dan moet het met twee handen gebeuren, omdat dat de Sunnah wijze is. Het is toegestaan om Salaam en musāfa na iedere namāz te doen vanwege de Barakāh (zegen). Het is voor mannen niet toegestaan om handen te schudden met een (vreemde) vrouw.

Muāniqa (elkaar groeten met schouder aan schouder)

Het begroeten van elkaar met de borst op borst, hart op hart, nek om nek, schouder aan schouder wordt “Muāniqa” genoemd. Dit is een teken van liefde en vriendschap. Op vele momenten hield de Heilige Profeet Mohammed ﷺ de Sahāba (radi Allāhu anhum) tegen zijn gezegende borst en op vele gelegenheden deed de Sahāba Muaaniqa met de Heilige Profeet Mohammed ﷺ.

Bosa-e-Muhabat (broederlijke kus)

Het is volkomen toegestaan om de moeder, vader, pier, ustaaz, broers, zusters, vrouw of kinderen te kussen op hun hand, voet, voorhoofd of kaak uit liefde en genegenheid. Dit is een manier van liefde en eerbied tonen.

Beste moslims, elkaar groeten op de wijze zoals bovenstaand geschreven is voortreffelijk dan te groeten met “fa waaka, howzit, namaste, good morning, good-bye of good night, gute morgen, buenos dias, ram, etc. De moslim methode van begroeting is de beste en meest vriendelijkste begroeting. Moge Allah Ta’ālā ons beschermen tegen de methoden van de non-moslims. Amīn.


Translate »
error: Content is protected !!