Over slaap vertelt de Profeet ﷺ ons dat het de tweelingbroer van de dood is. Toch deelt hij ﷺ ons mee dat in de laatste dagen de droom van een gelovige nauwelijks vals zal blijken te zijn”, en dat “goede dromen de vroege blijde tijding van de gelovige in dit leven zijn”. Welke blijde tijding is dan beter dan in je droom de Profeet Mohammed ﷺ te aanschouwen?
Deze unieke collectie, afkomstig uit Imām Yusuf al-Nabhani’s (Alayhir Rahmah) monumentale Sa’adat al-Darayn fi al-Salāt ‘ala Sayyid al-Kawnayn (Gelukzaligheid in de Twee Verblijfplaatsen door Gebeden op de Meester van de Twee Rijken), beschrijft veertig beproefde methoden om de Profeet Mohammed ﷺ in een droom te zien. Ontleend aan de werken van de vroege en latere spirituele meesters, is deze collectie een ware schatkamer van gnostische uitingen van profetische liefde en verlangen.
Imām Yusuf bin Ismail al- Nabhani (Alayhir Rahmah) werd geboren in Beiroet, Libanon, en leefde van 1265 tot 1350 Hijri (1849 tot 1932 n. Chr.). Hij was een hadīth geleerde, Sufi, jurist, rechter en biograaf. Al-Nibhāni, een productief auteur, liet een duizelingwekkende verzameling werken achter in hadīth, fiqh, theologie en het meest bekende, poëzie en proza ter ere van onze Profeet ﷺ.
Imām Yusuf Nabhani (Alayhir Rahmah) was een van de grootste geleerden van de veertiende eeuw. Hij verbleef vele jaren in Medina al-Munawwarah en kreeg daardoor de gelegenheid om het Wahhābisme van dichtbij te observeren. Zijn boek Shawahid-ul-Haqq weerlegt Ibn Taymiyya en de Wahhābis door middel van sterke documenten. Om de informatie die hij verzamelde te verspreiden, schreef hij zevenenveertig waardevolle boeken. In zijn boek Al-Fath-ul-Kabir zijn 14.450 ahadīth Sharīf gerangschikt in alfabetische volgorde. Het werd gepubliceerd in drie delen. Zijn boek Jami’u Karāmat-il-Awliya, dat uit twee delen bestaat, bewijst dat karāmat waar is. Al- Nabhani was een toonbeeld van profetische ‘ishq (liefde) en zijn werken oefenen nog steeds een diepgaande invloed uit op de populaire islamitische spiritualiteit.
De Imām vertelde: “Degene die de Uitverkorene (al-Mustafa ﷺ) in een droom aanschouwt, zal een goed einde ontvangen bij de dood (Husn al-Khatima); hij zal de voorspraak voor het Paradijs van de Profeet ﷺ verkrijgen; Allāh Ta’ālā zal hem en zijn ouders (als zij moslims waren) vergeven; het zal zijn alsof hij de Heilige Qur’ān twaalf keer heeft voltooid; de weeën van de dood zullen hem gemakkelijk te dragen zijn; de bestraffing van het graf zal van hem worden weggenomen; hij zal zich geborgen voelen tegen de verschrikkingen van de Dag des Oordeels; en met Allāh’s vriendelijkheid en vrijgevigheid zullen al zijn behoeften in dit leven en het volgende worden vervuld.”