Er is een gewoonte in sommige landen dat voordat ze naar het kerkhof gaan wanneer alle begrafenisarrangementen zijn voltooid, de mensen die de begrafenisstoet bijwonen de Kalma Tayyiba of een bekende Naat reciteren (ter ere van de Heilige Profeet Mohammed ﷺ )voorafgaand aan de processie.

Het reciteren van de Kalma Tayyiba, Naat, Darood en andere Tasbīh voorafgaand aan de begrafenisstoet in koorvorm op een redelijk luide manier is inderdaad prijzenswaardig, niet alleen voor de overledene, maar ook voor degenen die de begrafenis bijwonen of deelnemen aan de luide recitatie. De Heilige Koran getuigt hiervan. Er wordt in de Heilige Koran gezegd: “Zij die Allah (te allen tijde) gedenken terwijl ze staan of zitten of liggen op hun zij.” Surah Al-Imrān: 19

Het betekent dat gelovige mannen te allen tijde de Almachtige Allah gedenken wanneer ze bezig zijn met hun normale routines of in rust zijn.

In de Heilige Koranstaat: “Lo! de harten ontvangen de troost en troost met de Gedachtenis van Allah.” (Soera Al Raad: 28) In de tafsir van dit vers wordt gezegd dat de moslims de genegenheid en wederzijdse sympathie van de Heilige Koran ontvangen en blij zijn om naar de recitatie ervan te luisteren, omdat de herinnering aan Allah door zijn Heilige Namen hen door al hun problemen heen helpt. Ruhul Bayān

Alle moslimdeelnemers aan de begrafenis voelen zich gelukkig dat ze dienst doen voor de verbetering van de overledene op zijn reis naar de volgende Eeuwige Wereld van het Hiernamaals en om de reis gelukzalig te maken zijn ze bezig met de herinnering aan De Almachtige Allah.

Hazrat Anas (radi Allāhu anhu) zei dat bij de begrafenis van een moslim de meerderheid van de deelnemers zich bezighoudt met het reciteren van 
“La Ilāha IllAllāh”.

In de “Mishkāt”, Kitāb ud Da’waat, Bab Zikralah, wordt gezegd: “Sommige engelen van Allah bewegen zich op het pad (van de begrafenis) op zoek naar degenen die bezig zijn met de herinnering aan Allah en wanneer ze enkele mensen vinden die bezig zijn met deze heilige akte, roepen ze elkaar op en nodigen hen uit om hun missie te volbrengen en bedekken ze de (rechtvaardige) moslims onder hun (hemelse) vleugels.”

De vermelding van Zikr in deze Hadith is zonder enige kwalificatie of beperking, op een lage toon of anderszins, zoals ook de aard van de Zikr, het reciteren van Koranverzen, de Kalma, de Tasbīh of in de Lof van de Heilige Profeet Mohammed ﷺ dit alles behoort tot de modi van Zikr.

De Heilige Profeet Mohammed ﷺ zei dat wanneer je het Paradijs (op aarde) passeert, neem dan iets uit de Hof. Toen de metgezellen vroegen wat dat Paradijs is, zei hij de groep of gemeente waar Mu’min bezig zijn met de herinnering aan Allah. Mishkāt

Dit toont aan dat als de begrafenisstoet wordt begeleid door de mensen die zich bezighouden met de herdenking van Allah, de mayyit (lijk) door de paden van het Paradijs zal gaan naar het kerkhof en vervolgens naar de plaats van begraven.

Er wordt gezegd dat Shaytān zich vastklampt aan het hart van de man, maar wanneer de mens zich herinnert aan de Almachtige Allah en zich bezighoudt met Zikr, verlaat hij het hart en vertrekt. Mishkāt

Dit bewijst dat vanwege de Zikr van Allah de overledene veilig blijft voor het onheil en de wandaden van de Shaytān.

Imam Abdul Ghani Nabilisi (radi Allāhu anhu) zei dat sommige Ulema en Mashā’ikh het toegestaan hebben verklaard om de Kalma en Zikr op luide toon voor- en aan de achterkant van de begrafenisstoet te zingen en te reciteren, zodat de overledene en degenen in de begrafenis de spirituele voordelen ervan kunnen ontvangen en hardheid en nalatigheid van de wereldse geest kunnen worden verwijderd door de warmte van de recitaties, enz. Hadiqah Mazyah Sharh Tariqah Muhammadiyya

Qutub-e-Rabbāni, Imam Sha’rāni (radi Allāhu anhu) zei: Hazrat Ali Al-Khaus zei dat toen hij ontdekte dat de mensen die de begrafenis bijwoonden niet stopten met het onverbeterlijke roddelen en voortdurend bezig waren met wereldse zaken, hij het raadzaam vond dat deze mensen zouden worden gevraagd om de Kalma te reciteren terwijl ze in de processie waren, omdat deze recitatie beter is dan het niet reciteren van de Kalma (en zich over te geven aan vruchteloos roddelen) bij die gelegenheid. Lawaqi-ul Anwār-ul-Qudsiyah Fi Bayānil Uhood-ul-Muhammadiyya

De Heilige Profeet Mohammed ﷺ heeft de moslims toegestaan om de Kalma te reciteren wanneer en wanneer ze maar willen. Het is inderdaad verrassend dat mensen met een blind hart bezwaar maken tegen deze vrome praktijk, die op geen enkele manier schadelijk is voor het betrokken individu en de Ummah in het algemeen.

Imam Sha’rāni (radi Allāhu anhu) zegt: “We zouden niemand van onze moslimbroederschap de gelegenheid bieden dat hij iets dergelijks zou ontkennen dat de moslims hebben aangenomen en het als een daad van rechtvaardigheid en nuttig beschouwen, vooral dat wat betrekking heeft op en betrekking heeft op de Goddelijke Voorzienigheid en de Heilige Profeet Mohammed ﷺ; bijvoorbeeld het reciteren van de Kalma of de Heilige Koran voorafgaand aan de begrafenisstoet, etc. Iedereen die dit als Harām verklaart, is van degenen die de Shari’ah niet begrijpen”. Uhood-ul-Mashā’ikh

De Kalma “La Ilāha IllAllāh Muhammadur Rasūlullāh” is het beste van alle deugdzame daden, waarom en hoe kan dit dan helemaal verboden worden (als iets verwerpelijks?) Tegenwoordig houden moslims zich bij de meeste begrafenissen bezig met wereldse zaken. Ze zijn ook gedachteloos en onbekommerd over wat er is gebeurd. Niet alleen dit maar we hebben ook gelachen (en gehoord) tijdens het bijwonen van de rouwstoet! Daarom is het voor ons niet bezwaarlijk dat alle personen zich aansluiten om de Kalma Tayyibah op luide toon te reciteren terwijl ze langs de Mayyit van de overledene gaan.

Er wordt gezegd in “Durre Mukhtar”: “Om alle regelingen voor de begrafenis te voltooien, zoals voor het aankondigen van de dood ter informatie van de lokale bevolking, marsiya (treurige liederen, enz.) reciteren in proza of poëzie of iets anders. Dat is allemaal geoorloofd.”

In “Shāmi”: “Het is toegestaan dat de aankondiging van de ondergang kan worden gedaan zodat mensen de nodige voorbereidingen kunnen treffen om deel te nemen aan de Janaza en de begrafenis, sommigen hebben het als Makruh verklaard dat deze aankondiging in straten en bij straten moet worden gedaan. Feit is dat zo’n aankondiging niet Makruh is, mits er in dit opzicht niet te veel lof mag worden geprezen ten gunste van de overledene.”

Als het geoorloofd is dat de naam en de persoonlijke kwaliteiten van de overledene in Marsiya (treurend lied, enz.) mogen worden vermeld, waarom zou dan de recitatie van Naat bij wijze van aankondiging en informatie over de Mayyit worden opgevat als Bid’ah en Harām? De recitatie van de Kalma, koranverzen, Naat Sharief bevatten voldoende zegeningen naast een formele aankondiging van de Mayyit. Redelijke lof en niet overdreven lof van de overledene is toegestaan.

Kortom, het maken van nutteloos lawaai is verboden terwijl het op de juiste manier doen van de Zikr is toegestaan, vooral wanneer zo’n Zikr wordt gedaan door de gewone mannen die als ze met rust worden gelaten zich zouden overgeven aan fruitige roddels en andere speelse activiteiten.


Translate »
error: Content is protected !!