Door prof. dr. Mohamed Juzoef Tangali Qadri
Ten geleide
Hazrat Allama, Faqīh-e-Islam, Amīn-e-Shariat Bihar, Mufti-e-Azam Europe, Qāzi-e-Holland, Sheikh ‘Abdul Wājīd Qādrī Razvi (Alayhir Rahmah) was een eminente hooggeleerde Alīm-e-Dīn die Europa, en vooral Nederland, gedurende 35 jaar had verrijkt met zijn kennis van de Shari’ah en Tasawwuf.
Ik heb hem mogen ondersteunen en helpen gedurende zijn leven in Nederland door zijn boeken te vertalen, de Nederlandse wetgeving toe te lichten, bij te dragen aan zijn tasawwuf-werk en specifieke studieboeken te zoeken voor zijn zoon, die zich in de laatste fase van zijn opleiding tot piloot bevond.
Gedurende mijn islamitisch en internationaal juridische studie (Doctor of Jurisprudence) was hij mijn supervisor en gaf hij mij fiqhī[1]-tips die niet in boeken te vinden zijn, maar die een faqīh uit de Shari’ah kan afleiden.
Tijdens mijn gesprekken met hem bleek dat hij inhoudelijke kennis en expertise bezat in ruim 200 vakgebieden. Hij vroeg mij een korte biografie over hem te schrijven op basis van mijn observaties en wat ik over hem had geleerd. Deze biografie staat hieronder. Ik gaf hem de titel “Bahr-e-Uloom Europe”, maar hij weigerde die uit nederigheid te accepteren.
Geboorte
Mufti-e-Azam Europe is geboren in Darbhanga, Bihar, India.
Opleidingen en benoeming in India
De diploma’s van Mufti-e-Azam Europe heb ik zelf gezien toen ik secretaris was van Masjid Noori in Amsterdam, die nu gevestigd is in Almere.
Mufti-e-Azam Europe vertelde dat hij Alīm was geworden aan een Deobandi-school. Na het afronden van zijn studie in Bareilly Sharīf arriveerde hij bij de huisdeur van Alahazrat (radi Allāhu anhu), waar Mufassir-e-Azam Hind[2], Sheikh Muhammad Ibrahim Raza Khan Qadri, beter bekend als Jilāni Mia (radi Allāhu anhu), hem stond op te wachten.
Mufassir-e-Azam legde zijn hand op de schouder van Mufti-e-Azam Europe, waarna er pus uit de wijsvinger van Mufti-e-Azam Europe stroomde. Hierop sprak Mufassir-e-Azam (Alayhir Rahmah): “U hebt nu alleen pure islamitische kennis in uw hart.”
Na deze gebeurtenis werd Mufti-e-Azam Europe murīd van Mufassir-e-Azam.
Functiegerichte titels van Mufti-e-Azam Europe
- Maulana (7 jaar studie)
- Allama (3 jaar vervolgstudie)
- Mufti (3 jaar vervolgstudie)
- Amīn-e-Shari’at Bihar
- Al-Faqīh-e-Islam
- Al-Mufti-e-Azam Europe
- Bahr-e-Uloom Europe (expert in meer dan 200 islamitische vakgebieden)
- Sufi ba Safa Sheikh al-Tariqat al-Murshid al-Kamīl
- Al-Mudarris wal Mufakkir
- Qāzi-e-Holland (benoeming door Raad van Oelema Nederland; ik heb de schriftelijke benoeming gezien)
Enkele van zijn werken die ik (Mohamed Juzoef Tangali) in bezit heb
- Qur’āni Ta’līm (2 delen; tafsīr van Jilāni Mia)
- Fatāwā Europe
- Jilāni Tohfāh (spirituele wazaïf van Jilāni Mia. Op een middag lag Jilāni Mia te slapen. Toen hij wakker werd, vroeg hij direct om pen en papier en schreef Jilāni Tohfāh. Mufti-e-Azam Europe bracht dit boek onder verschillende titels uit, waaronder Tohfāh Mustafa, als geschenk aan een grote Schriftgeleerde die nu docent is aan Jamia Nooria Razvia)
- Qa’ināt Aarzu (Ziyārat-e-Muqaddasa, een logboek over zijn reis door Europa)
- Qadiyāni Dharm (Tijdens 10 avonden in Ramadān heb ik dit boek vertaald, maar had geen kans om het zelf na te lezen op stijl en grammatica. Mufti-e-Azam Europe nam de vertaling direct na Eid-ul-Fitr mee naar India)
- Kitāb ad-Dawāt (Amliyāt met heilige Qur’ān-verzen en Ahadith. Op een nacht nam Mufti-e-Azam Europe mij mee naar zee om te laten zien wat er met een bepaalde tawīz wordt gedaan)
- Tanwīr-e-Nayyar (dichtbundel)
- Hadj ka Mazail aur Ziyārat
- Niyyat Nāma Kalā (geselecteerde Shari’ah-zaken zoals namāz en ghusl)
Zijn reizen
Mufti-e-Azam Europe reisde per autobus door Europa samen met wijlen Hadji Chote en bezocht onder andere België, Frankrijk, Italië, Joegoslavië, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije en Turkije.
Tasawwuf
Mufti-e-Azam Europe had niet alleen toestemming van zijn murshid ontvangen in tasawwuf en khilāfat. Voor spirituele diensten maakte hij gebruik van zowel islamitische als niet-islamitische spirituele boeken. Hij vertelde mij dat in die niet-islamitische spirituele boeken geen aspecten van shirk[3] (polytheïsme) voorkwamen.
Ik herinnerde mij toen een hadith waarin de Profeet ﷺ op een dag zijn huis verliet en twee ongelovige mannen een amulet (tawīz) zag schrijven. Hij ﷺ vroeg hen om te laten zien wat zij hadden geschreven, bekeek het en liep vervolgens weg.
Enkele Sahabah (radi Allāhu anhum) vroegen de Profeet ﷺ hierover. Hij ﷺ antwoordde dat hij geen shirk in de amulet had gelezen en deze daarom niet verbood.
Tot slot
Op 29 augustus 2015 opende Mufti-e-Azam Europe de Mediena Business School, waar zowel islamitische als moderne wetenschappen worden onderwezen, van mbo- tot doctoraatniveau.
Lees verder over zijn biografie >>>
[1] Het woord Fiqhī is een bijvoeglijk naamwoord afgeleid van fiqh, wat verwijst naar de islamitische jurisprudentie. In een bredere context betekent fiqhī “juridisch” of “gerelateerd aan fiqh.” Het wordt vaak gebruikt om zaken te beschrijven die verband houden met islamitische wetgeving en voorschriften.
[2] Een mufassir is een islamitische geleerde die de tafsīr (uitleg en interpretatie) van de Koran bestudeert en schrijft. Tafsīr is een diepgaande analyse van de Heilige Qur’ān verzen, waarbij historische context, taal, grammatica en theologische inzichten worden gebruikt om de betekenis ervan te verduidelijken. Bekende mufassir in de islamitische geschiedenis zijn onder andere Suyuti, Ibn Kathir, Al-Tabāri en Al-Qurtubi, die invloedrijke tafsīr werken hebben geschreven.
[3] Een mushrik is iemand die in de islam wordt beschouwd als een polytheïst, oftewel iemand die andere valse goden of machten naast Allāh Ta’ālā aanbidt of aan Hem gelijkstelt. Dit concept is nauw verbonden met shirk, wat verwijst naar het toekennen van partners aan Allāh Ta’ālā, een van de grootste zonden in de islam. Het tegenovergestelde van een mushrik is een muwahhid, iemand die strikt gelooft in de Eenheid van Allāh Ta’ālā.