De vragen over uiting van drie (echt)scheiding
Inleiding
In de huidige samenleving is de wantoestand over (echt)scheiding zo normaal geworden, dat door kleine argumenten of ongegronde gedachten direct drie Talāq wordt uitgesproken. Later als het echtpaar realiseert wat zij hebben gedaan dulden zij niet voor vrees en uiterste omhelzing. Om hun leven als man en vrouw verder voort te zetten zoeken zij hulp bij de Ulema en advocaten, bedenken allerlei leugens en onwaarheden. Er wordt gezegd dat er sommige bijzonder begaafde Ulema en advocaten zij die valselijk beweren dat drie Talāq gelijktijdig gegeven als slechts één geldt. Er zijn ook sommige vrouwen die claimen dat de scheiding niet geldig is als het in kwaadheid is gezegd. Zij zeggen, dat woede op zich Harām (onwettig) is. Echter, er zijn sommigen die denken dat zolang de vrouw de scheiding niet accepteert het niet van kracht is.
Met deze conflicterende gedachten en veronderstelde interpretaties denken wij dat het noodzakelijk is een verhelderende en veelomvattende discussie te bespreken aangaande de drie Talāq (scheidingen). Wij bidden dat moslims in de toekomst niet in haast zullen handelen en dat zorgvuldig overwogen analyses aanvaard worden, voordat begonnen wordt aan de beraadslaging van scheiding; zodat zij bespaard blijven van onnoemelijke rampen.
Voorwoord
Mufti Muhammad Naseem Ashraf Habibi, Habibi Darul Iftā in Durban, Zuid-Afrika.
Vandaag de dag worden de meeste moslims geconfronteerd met fitnah (verleiding, het proces; opruiing, burgeroorlog) van de ‘Ghair Muqallid’ of de voorstanders van ‘non-Mazhabbisme’ (degenen die de vier Imāms niet volgen). Om de jongeren te waarschuwen, die meestal het slachtoffer wordt van non-Mazhabbisme, hebben prominente Oelema in de afgelopen veertien eeuwen duizenden authentieke boeken geschreven over de uitleg en belangrijkheid van de vier Imām. Door het recent ontbreken van voldoende bekwame Oelema en geletterden, die zelfstandig islamitische oplossingen met de Heilige Qur’ān en Ahadīth kunnen voorschrijven, is het wājib (onontkoombaar) voor ons geworden om een van de vier Imāms te volgen.
Deze vier Imāms zijn:
- Imām Nu’man bin Thābit Imām-e-Azam Abu Hanīfa
- Imām Mālik bin Anas
- Imām Muhammad bin Abu Abdullah Idrīs Shafi’ī en
- Imām Ahmad bin Hambal (radi Allāhu anhumul ajma’in)
Deze vier Imāms zijn de oprichters van de vier denkscholen der Fiqh (islamitische jurisprudentie), namelijk Hanafi, Mālikī, Shafi’ī en Hambali. Het is voor ons eveneens van essentieel belang om ‘Taqlīd’ te doen; dat wil zeggen het volgen van onze Imām op de besluiten van zijn Ijtihād (interpretatie van de islamitische wetgeving) en Fatāwa (islamitische vonnissen). De prominente Ulema hebben verklaard dat hij of zij die geen van de vier Imāms volgt Ghumrāh (gedwaald) is, omdat de kennis en spiritualiteit én inzicht in de Heilige Qur’ān en Ahadīth in de meest zuivere vorm aan deze vier Imāms is toebedeeld door Allāh Ta’ālā Almachtige. Deze intelligentie en kennis van de Heilige Qur’ān wordt tegenwoordig bij niemand meer aangetroffen. Daarom is het voor de Ummah van uitermate belang om een van de vier Imāms te volgen, zodat zij de perfecte leiding en verlossing krijgen.
Allāh Ta’ālā Almachtige openbaart in de Qur’ān-e-Majīd:
وَمَآ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلاَّ رِجَالاً نُّوحِيۤ إِلَيْهِمْ فَٱسْأَلُواْ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنْتُم لاَ تَعْلَمُونَ
“En Wij zonden vóór u, slechts mannen aan wie Wij een openbaring gaven – vraagt daarom aan degenen, die de vermaning bezitten als je het niet weet – met duidelijke tekenen en geschriften.” Surah al-Nahl (de bij), H16, vers 43
Het is ook niet toegestaan voor een moslim om verschillende Imāms te volgen, zodat het eigen belang kan worden gediend. Met andere woorden, iemand kan geen volgeling zijn van Imām-e-Shafi’ī in een maslah (wet) en vervolgens een andere Imām voor een andere wet van de Sharia.
Het moet ook goed begrepen worden, dat de opinieverschillen tussen de vier Imāms niet verward moet worden met het verschil in geloof tussen de Ahle Sunnat wa Jamā’ah en andere sekten. Het verschil in opinie van de Imāms is alleen in bepaalde Masā’il-e-Fariya (regelgeving van de jurisprudentie) en niet in Aqā’id-e-Asliya (wetgeving betreffende geloof). Geen van de vier Imāms verschillende in vergelijking met elkaar als het gaat om Aqā’id-e-Asliya. Als een man zijn vrouw drie Talāq (scheidingen) geeft, wat een serieuze zaak is, zal de Talāq geldig zijn of steekhoudend. De afgestoten vrouw zal niet meer legaal zijn voor de man zonder ‘halālāh’. De staat van halālāh wordt bereikt wanneer de gescheiden vrouw eerst trouwt met een andere man en ook seks heeft gehad. Pas daarna kan zij hertrouwen met haar eerste man.
Ghair Muqallid, dat zijn degenen die geen van de vier Imāms of Mazahib volgen, negeren dit feit. Omwille van hun eigen verlangens accepteren zij de drie Talāq als één Talāq en het echtpaar leeft verder als man en vrouw. Om die reden heeft Maulana Abdun Nabi Hamidi in deze beschouwing voldoende Dalā’il (bewijzen) gepresenteerd, vanuit de Sharia bezien, om onze argumenten te verwezenlijken dat indien een man tegelijk drie Talāq aan zijn vrouw geeft het ook zal gelden als drie Talāq.
In het tweede hoofdstuk heeft hij eveneens de bezwaren van tegenstribbelaars verweerd. De lezers zullen voldoende lering kunnen trekken uit de antwoorden. Inshā’Allāh Ta’ālā. Wij smeken Allāh Ta’ālā Almachtige via de Wasila van Nabi Muhammad ﷺ om Maulana Abdun Hamidi voor zijn spanningen te belonen voor het uitleggen van de materie met de Sharia. Moge Hij ons Taufeeq geven om standvastig te blijven op het pad van de Ahle Sunnah. Amien.
Talāq
Ik heb deze nederige inspanning gepresenteerd met uitgebreid onderzoek, dat verricht is in Tafsir Na’imi en Ja Al-Haqq van Hazrat Mufti Ahmad Yaar Khan Na’imi (radi Allāhu anhu). Allereerst een overzicht van echtscheiding. Vertrouwende op Allāh Ta’ālā heb ik de intentie uitgesproken de vragen rondom de drie Talāq te verhelderen in dit betoog. Moge Allāh Ta’ālā en Zijn geliefde Rasool ﷺ ons leiden op het pad van Sharia en mijn nederige inspanning accepteren.
Er zijn situaties als resultaat van omstandigheden waar scheiding toegestaan is, maar als uitweg de scheiding te kiezen zonder enige reden, is onwettig in de Islam. Sayyidena Rasūlullāh ﷺ zei: “Van de zaken die toegestaan zijn door Allāh Ta’ālā is de meest afkerende de scheiding.” Abu Dawood, ibn Majāh en Daar Qutni
Hazrat Soebn (radi Allāhu anhu) verhaalt dat de Heilige Profeet ﷺ zei: “Voor de vrouw die scheiding vraagt aan zijn man, zonder enige reden, is de geur van het Paradijs verboden.” Daarmi Sharief, deel 2, pagina 85. Met andere woorden, los van het kunnen zien van het Paradijs zal zij zelfs de geur daarvan niet kunnen ruiken!
Als een man van haar vrouw wil scheiden, is het beter dat hij haar één Talāq geeft terwijl zij in staat is van Thor (reiniging na menstruatie). Als hij haar drie Talāq moet geven, zal hij haar telkens één Talāq geven in iedere Thor. Desondanks, als hij haar vrouw een of meerdere Talāq tegelijk geeft conform de Sharia, terwijl zij menstrueert, zal de Talāq rechtsgeldig zijn.
Er zijn drie methoden om drie Talāq tegelijkertijd te geven
- Als de man zijn wettige vrouw (met wie hij nikāh heeft) Talāq geeft door te zeggen “ik geef je Talāq, ik geef je Talāq, ik geef je Talāq”, maar nog geen geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad, dan zal in dit geval de drie Talāq slechts als ÉÉN TALAAQ rechtsgeldig zijn. Door de eerste Talāq te uiten is deze vrouw buiten de nikāh getreden en is er geen Iddat op haar. De reden hiervoor komt door het feit, dat voor het effectief maken van Talāq eerst nikāh of Iddat nodig is. Daarom zal de twee laatste Talāq van nul en gene waarde zijn. Als hij aan zijn vrouw zegt: “Ik geef je drie Talāq”, dan zal in dit geval alle drie Talāq rechtsgeldig zijn, omdat in deze zaak de man en vrouw getrouwd waren.
- Als de man scheidt van zijn vrouw met wie hij geslachtsgemeenschap had door te zeggen “ik geef je Talāq, Talāq, Talāq”, maar hij bedoelde met nadruk alleen de laatste twee woorden (Talāq, Talāq) in werkelijkheid zal het gelden als ÉÉN TALAAQ. Desondanks zal in het Hof van de wet zijn verklaring niet gegrond worden verklaard.
- Als de man van zijn vrouw scheidt met wie hij wel geslachtsgemeenschap had door aan haar te zeggen: “Ik geef je drie Talāq” of hij zegt “ik geef je Talāq, ik geef je Talāq, ik geef je Talāq”, dan zal in dit geval de drie Talāq rechtsgeldig zijn.
Imām Abu Hanīfa, Imām Shafi’ī, Imām Malik, Imām Ahmad (radi Allāhu anhu)m en de overgrote deel van de Ulema hebben op deze zaak overeenstemming bereikt. Sommige van de Ulema die niet diepgaand islamitische kennis bezitten, hebben meningsverschillen over deze maslah (vonnis).
Allāma Sawi (radi Allāhu anhu) schrijft: “De Ulema van de moslim gemeenschap hebben consensus bereikt, dat degene die drie Talāq apart of gelijktijdig zegt (in beide gevallen) zijn vrouw Harām (onwettig) voor hem wordt.” Tafsir Sawi, onder vers 230, Surah Baqarāh
Imām Nowvi (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn Nowvi Sharah Muslim, deel 1, hoofdstuk drie Talāq: “Wie dan ook aan zijn vrouw zegt ‘ik geef je drie Talāq’, overeenkomstig de vier Imāms en de meerderheid van de vroegere en huidige Ulema, zal de drie Talāq geldig zijn.
Sommige van de Ahlus Zāhir (degenen die beïnvloed zijn door externe factoren) hebben gezegd dat in dit geval slechts één Talāq geldig is. De Ghair Muqallid, in hun dwanggedachte om welbehagen te zoeken voor wereldse verlangens, beschouwen ieder valse of zwakke bewering als acceptabel. In opvolging van Ibn Taimiya hebben zij het geloof aangenomen dat drie Talāq gelijktijdig uitgesproken als een enkele Talāq geldt.
Allāma Sawi (radi Allāhu anhu) schrijft: “Ibn Taimiya Hambali heeft verklaard, dat drie Talāq gelijktijdig uitgesproken geldig zijn als enkel.” De Imāms van Hambali Mazhab hebben Ibn Taimiya verworpen. De Ulema hebben gezegd dat Ibn Taimiya is misleid en een bedrieger is. Betrokkenheid van dit onderwerp met Imām Ash Hab Mālikī is vals. Tafsir Sawi, onder vers 230, Surah Baqarāh
Hieruit hebben wij geleerd dat de Ghair Muqallid van de huidige samenleving het valse geloof hebben gekozen of valse concept over het onderwerp Talāq zolang het hun eigen verlangens bevredigd.
Bewijzen voor de rechtsgeldigheid van drie Talāq
Attest 1
Allāh Ta’ālā openbaart in de Heilige Qur’ān:
فَإِنْ طَلَّقَهَا فَلاَ تَحِلُّ لَهُ مِن بَعْدُ حَتَّىٰ تَنْكِحَ زَوْجاً غَيْرَهُ فَإِن طَلَّقَهَا فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْهِمَآ أَن يَتَرَاجَعَآ إِن ظَنَّآ أَن يُقِيمَا حُدُودَ ٱللَّهِ وَتِلْكَ حُدُودُ ٱللَّهِ يُبَيِّنُهَا لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
“Indien hij van haar (ten derden male) scheidt, is zij voor hem niet meer geoorloofd, voordat ze een andere echtgenoot heeft gehuwd en indien deze van haar scheidt, zal het voor hen geen zonde zijn, tot elkander terug te keren, indien zij er van overtuigd zijn, dat zij de door Allāh voorgeschreven beperkingen in acht zullen nemen. Dit zijn Allāh’s bepalingen, welke Hij aan de mensen, die kennis hebben duidelijk maakt.” Surah Baqarāh (de koe) H2, vers 230
Een interpretatie van dit vers is, dat het recht van de man tegenover zijn vrouw tot twee Talāq is. Het onvoorwaardelijke gebruik van het woord ‘Marrataan’ in dit vers bewijst dat afzonderlijk uitgesproken Talāq geen voorwaarde is voor het rechtsgeldig doen zijn van de Talāq. Als iemand Talāq afzonderlijk of gelijktijdig geeft zal Talāq in alle omstandigheden geldig zijn.
Allāma Sawi (radi Allāhu anhu) verklaart deze verzen in Tafsir Sawi: “Als iemand drie Talāq geeft zal het hoe dan ook effectief zijn ongeacht of hij Talāq afzonderlijk of gelijktijdig heeft uitgesproken. De vrouw zal niet meer wettig zijn voor hem.”
Vergelijkbare verklaringen van deze verzen zijn opgenomen in de commentaren van de Heilige Qur’ān.
Attest 2
Allāh Ta’ālā openbaart:
يٰأيُّهَا ٱلنَّبِيُّ إِذَا طَلَّقْتُمُ ٱلنِّسَآءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَأَحْصُواْ ٱلْعِدَّةَ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ رَبَّكُمْ لاَ تُخْرِجُوهُنَّ مِن بُيُوتِهِنَّ وَلاَ يَخْرُجْنَ إِلاَّ أَن يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَيِّنَةٍ وَتِلْكَ حُدُودُ ٱللَّهِ وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ ٱللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ لاَ تَدْرِى لَعَلَّ ٱللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَلِكَ أَمْراً
“O, profeet, indien gij van de vrouwen scheidt, scheidt dan van haar voor de vastgestelde periode en berekent de periode, en vreest God uw Heer. Verdrijft haar niet uit haar vertrekken, noch behoeven zij uit zichzelf weg te gaan [vóór de bepaalde termijn] tenzij zij zich openlijk onbetamelijk gedragen. Dit zijn Allāh’s vastgestelde grenzen; en wie de door Allāh bepaalde grenzen overschrijdt doet zeker zijn eigen ziel onrecht aan. Gij weet niet; misschien zal Allāh daarna iets beters teweegbrengen.” Surah Talāq (de scheiding), H65, vers 1
Dit vers houdt in, dat degene die de begrenzing door Allāh Ta’ālā overtreedt, gelijktijdig geven van drie Talāq, hij onrecht aan zichzelf doet. Vaak komt het voor dat iemand spijt heeft en verward is nadat hij Talāq heeft gegeven en terug wil naar zijn vrouw. Het staat in dit vers niet dat als iemand gelijktijdig drie Talāq heeft gegeven het niet geldig is. Integendeel, er staat dat de persoon onrecht aan zichzelf doet. Als de drie Talāq ongeldig zijn, dan is de vrouw nog steeds wettig voor hem. Hoe kan hij dan een Zālim of zondaar worden? Imām Nowvi (radi Allāhu anhu) heeft een vergelijkbare verklaring gegeven in het hoofdstuk over drie Talāq in Sharah Muslim.
Attest 3
Sowaid ibn Ghaflah verhaalt in Baihāqi en in Tabrānī, dat Imām Hasan ibn Ali (radi Allāhu anhu) gelijktijdig drie Talāq aan zijn vrouw Aisha Goeshamyah had gegeven. Hij werd later geïnformeerd dat zij veel huilde door zijn afwezigheid. Toen hij dat hoorde huilde hij eveneens en zei: “Ik zou naar haar terugkeren als ik van mijn vader niet had gehoord dat iemand die drie Talāq afzonderlijk of gelijktijdig geeft aan zijn vrouw, zij voor hem niet meer wettig is zonder halālāh.” Sunan Kubra Lil Baihāqi, deel 7, pagina 339
Attest 4
Habīb ibn Abi Sābit (radi Allāhu anhu) verhaalt: “Een man kwam bij Hazrat Ali (radi Allāhu anhu) en zei: “Ik heb duizend Talāq gegeven aan mijn vrouw.” Hazrat Ali (radi Allāhu anhu) vertelde hem “drie Talāq hebben haar Harām voor jou gemaakt. Ga en verdeel de resterende Talāq onder je overige vrouwen.” Sunan Kubra Lil Baihāqi, deel 7, pagina 335
Deze verklaring van Hazrat Ali (radi Allāhu anhu) betekent dat de drie Talāq geldig zijn en de rest van de Talāq dwaas of onzin zijn. Het is duidelijk dat deze man geen duizend Talāq in duizend maanden heeft gegeven, anders zou hij 83 jaren en 4 maanden daarover gedaan hebben. Hij gaf duizend Talāq gelijktijdig en Hazrat Ali (radi Allāhu anhu) vaardigde uit dat slechts drie geldig zijn.
Attest 5
Hazrat Imām Jāfar Sādiq verhaalt, gehoord van Hazrat Ali (radi Allāhu anhu)ma, dat Hazrat Ali zei: “Wie dan ook drie Talāq gelijktijdig aan zijn vrouw geeft, zijn vrouw zal dan niet meer wettig zijn zonder halālāh.” Sunan Kubra Lil Baihāqi, deel 7, pagina 335
Attest 6
Baihāqi verhaalt, gehoord van Muhammad ibn Ayaz ibn Kabir (radi Allāhu anhu)ma, dat een man drie Talāq gelijktijdig aan zijn vrouw gaf zonder eerst geslachtsgemeenschap met haar te hebben gehad. Hij besloot daarna weer met haar te trouwen. Hij benaderde Hazrat Abu Huraira en Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma om een oplossing te vragen. Zij vertelden hem: “Wij zien geen mogelijkheid voor hertrouwen zonder halālāh.” De man zei: “Ik heb haar drie Talāq gelijktijdig gegeven.” Toen Hazrat Abdullah (radi Allāhu anhu) die hoorde zei hij: “Alles wat je in bezit had heb je gelijktijdig weggeven.” Sunan Kubra Lil Baihāqi, deel 7, pagina 335
Attest 7
Iemand vroeg aan Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma: “Ik heb mijn vrouw 100 Talāq gegeven.” Hij antwoordde, “neem drie en laat 97.” (Drie Talāq is voldoende om het huwelijk te ontbinden. De rest van de 97 Talāq zijn waardeloos. Sunan Kubra Lil Baihāqi, deel 7, pagina 337
Attest 8
Sa’ied ibn Zubair (radi Allāhu anhu) verhaalt dat een man bij Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma kwam en zei: “Ik heb mijn vrouw duizend Talāq gegeven.” Hij antwoordde: “Neem drie en laat 97.” Sunan Kubra, deel 7, pagina 337
Attest 9
Sa’ied ibn Zubair (radi Allāhu anhu) verhaalt dat hij Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma tegen een man die drie Talāq aan zijn vrouw had gegeven zei: “Jouw vrouw is Harām voor je geworden.” Sunan Kubra, deel 7, pagina 370
Attest 10
Amar ibn Dinar (radi Allāhu anhu) verhaalt dat iemand aan Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma vroeg: “Wat is de regelgeving voor de man die zijn vrouw Talāq (evenveel als de sterren aan de hemel) heeft gegeven.” Hij antwoordde: “Zeg hem dat voor hem het hoofd van Zodiak van Gemini voldoende is.” Let op, er zijn drie sterren boven Zodiak van Gemini. Sunan Kubra, deel 7, pagina 327
Attest 11
Fatma bint Qais (radi Allāhu anha) zei: “Mijn man heeft mij drie Talāq gelijktijdig gegeven voordat hij Jemen verliet.” De Heilige Profeet Mohammed ﷺ legaliseerde deze drie Talāq als wettig. Ibn Majāh, hoofdstuk ‘Wie drie Talāq gelijktijdig geeft’.
Attest 12
Hākim Ibn Majāh en Abu Dawood verhalen, gehoord van Abdullah ibn Yazid ibn Rukanah (radi Allāhu anhu)m: “Mijn grootvader, Rukanah, gaf Talāq BATTAH (met nadruk) aan zijn vrouw. Daarna ging hij naar het heilige Hof van de geliefde Profeet ﷺ. De Heilige Profeet ﷺ vroeg hem daarover. Rukanah herhaalde, “ik had de intentie van één Talāq.” De Heilige Profeet ﷺ vroeg hem, “zweer op Allāh Ta’ālā dat je de intentie had van één Talāq?” Rukanah zei, “ik zweer op Allāh Ta’ālā dat ik de intentie had van slechts één Talāq.” De Heilige Profeet ﷺ stuurde hem daarna terug naar zijn vrouw. Ibn Majāh, hoofdstuk Talāq al Battah; Abu Dawood, hoofdstuk Al Battah
Als drie Talāq gelijktijdig gegeven gelijkwaardig zijn aan één Talāq, waarom heeft de Heilige Profeet ﷺ aan Rukanah gevraagd om te zweren over zijn intentie? Hij zei feitelijk aan zijn vrouw, “ik geef je Talāq, Talāq, Talāq” en de laatste twee woorden ‘Talāq’ gebruikte hij om zijn eerste Talāq uiting te benadrukken. Daarom is het als slechts één Talāq geldig. Deze vertelling is zeer nauwkeurig en betrouwbaar. Ibn Majāh zei: “Wat een nobel vertelling is deze Hadith.” Abu Dawood zei: “Deze vertelling is nauwkeuriger dan de vertelling van Ibn Jarih.”
Attest 13
In de tijd van Hazrat Umar (radi Allāhu anhu) was een wet uitgevaardigd die drie Talāq gelijktijdig gegeven als drie Talāq werd aangenomen. Muslim, Kitāb Talāq, hoofdstuk drie Talāq
Imām Nowvi (radi Allāhu anhu) legde deze Hadith uit door te zeggen dat de Sahāba consensus hadden bereikt over dit onderwerp dat drie Talāq gelijktijdig gegeven als drie zal worden aangenomen.
Attest 14
De man heeft het recht van echtscheiding. Wat is de reden voor hem om drie Talāq te geven en dat het als een wordt geteld? De man heeft de beschikking over de Talāq, en de beschikking van een eigenaar zal geldig zijn in zijn eigenaarschap.
Attest 15
De islamitische wetgeving kan niet veranderen omwille van een onwettige handeling. Drie Talāq gelijktijdig geven is ongetwijfeld geoorloofd. Waarom zou het dan niet aangetast zijn als de man drie Talāq met de mond uit? Een dier slachten met een gestolen mes is daadwerkelijk Harām, maar als iemand het dier daarmee heeft geslacht dan zal het geslachte dier Halāl zijn. Het is Harām om Talāq te geven aan een menstruerende vrouw, maar als iemand dat heeft gedaan zal het geldig zijn.
Attest 16
De meerderheid van de Ulema, in het bijzonder, de vier juridische Imāms (radi Allāhu anhu)m geloven dat de drie Talāq gelijktijdig gegeven geldig en effectief zijn.
Replieken op bezwaren
Ghair Muqallid in hun pogingen hun eigen valse eisen te steunen kan de onderstaande bezwaren veroorzaken; hun valse eisen zullen ongegrond worden verklaard.
Bezwaar 1
Allāh Ta’ālā openbaart in de Heilige Qur’ān:
ٱلطَّلَٰقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَٰنٍ وَلاَ يَحِلُّ لَكُمْ أَن تَأْخُذُواْ مِمَّآ آتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلاَّ أَن يَخَافَآ أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ ٱللَّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ ٱللَّهِ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْهِمَا فِيمَا ٱفْتَدَتْ بِهِ تِلْكَ حُدُودُ ٱللَّهِ فَلاَ تَعْتَدُوهَا وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ ٱللَّهِ فَأُوْلَـٰئِكَ هُمُ ٱلظَّٰلِمُونَ
“Is de echtscheiding twee keer geschied, behoud haar dan op behoorlijke wijze of zend haar met vriendelijkheid weg. En het is je niet geoorloofd, iets te nemen van hetgeen je haar hebt gegeven, tenzij beiden vrezen, Allāh’s bepalingen niet in acht te kunnen nemen. Indien je [familieleden] vreest, dat zij Allāh’s bepalingen niet in acht kunnen nemen, dan zal er voor geen van hen beiden zonde zijn in hetgeen zij teruggeeft om daardoor vrij te worden. Dit zijn de door Allāh voorgeschreven beperkingen, overschrijdt ze daarom niet; wie de door Allāh voorgeschreven grenzen overschrijden, zijn overtreders.” Surah Baqarāh (de koe), H2, vers 229
Het Qur’ān woord ‘Marratān’ in dit vers vereist dat Talāq apart gegeven moeten worden. Door drie Talāq gelijktijdig te geven wordt niet voldaan aan de eisen van deze Qur’ān vers.
Repliek
Er zijn een aantal antwoorden op dit bezwaar:
- 1. Dit vers zegt niet dat drie Talāq gelijktijdig gegeven gelijk staat aan één Talāq. De juiste betekenis van dit vers is dat Raji Talāq als twee Talāq worden geteld. (Raji= Talāq is de Talāq die een man toestaat om terug te keren naar zijn vrouw, na de echtscheiding). Later openbaart Allāh Ta’ālā in het eerstvolgende vers dat degene die meer dan twee Talāq aan zijn vrouw geeft zijn vrouw voor hem niet meer wettig wordt zonder Halālāh. Tafsir Ahmadi, Sawi en Jalālayn kunnen als referentie gebruikt worden.
- 2. Als voorbeeld, indien het woord ‘Marrataan’ in dit vers betekent dat Talāq apart gegeven moet worden, dan wil dat zeggen dat degene die aan zijn vrouw zegt: “Ik geef je Talāq, ik geef je Talāq, ik geef je Talāq”, er woordelijk afzondering is in zijn uiting. Iemand die tegen zijn vrouw zegt: “Ik geef je drie Talāq”, heeft tel woordelijk afzondering in zijn uiting. Wij hebben onvoldoende kunnen achterhalen waar vandaan zij de betekenis van dit vers hebben gehaald, dat er een periode van een menstruatie moet zijn tussen de Talāq, pas dan is de Talāq geldig. Allāh Ta’ālā zegt in de Heilige Qur’ān:
ثُمَّ ٱرجِعِ ٱلبَصَرَ كَرَّتَيْنِ يَنْقَلِبْ إِلَيْكَ ٱلبَصَرُ خَاسِئاً وَهُوَ حَسِيرٌ
- “Kijk dan weer eens en dan nog eens, uw blik zal vermoeid en verzwakt tot u terugkeren.” Surah Mulk (de domini), H67, vers 4
- Dit betekent niet dat iemand een keer per maand naar de hemel moet kijken. Ik denk dat Ghair Muqallid dit vers zo hebben vertaald, dat iemand eens per maand naar de hemel moet kijken!
- 3. In overeenstemming met hun verklaring van dit vers zeggen zij dat Talāq apart gegeven moet worden. Wij zeggen ook dat het geven van drie Talāq gelijktijdig streng verboden is, en dat het noodzakelijk is Talāq apart te geven. De vraag die zich hierbij voordoet is, indien iemand uit zijn dwaasheid drie Talāq gelijktijdig heeft gegeven is het dan geldig of niet? Het vers is duidelijk hierover.
Bezwaar 2
Het is verhaald door Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma dat gedurende het tijdperk van de Heilige Profeet ﷺ, in de tijdperk van Hazrat Abu Bakr Siddiqui en in eerdere periode van Hazrat Umar (radi Allāhu anhu)m de drie Talāq werden erkend als één Talāq. (Muslim, Kitāb Talāq). Vervolgens is in hetzelfde hoofdstuk van Ahadīth boek Muslim Sharief terug te vinden, dat Abu Sahba aan Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma vroeg: “Weet u dat in de periode van de Heilige Profeet ﷺ en in de periode van Abu Bakr (radi Allāhu anhu) drie Talāq gelijktijdig gegeven als slechts één Talāq werd beschouwd?” Hij antwoordde: “Ja”. Hiermee is het duidelijk geworden dat drie Talāq gelijktijdig gegeven als één Talāq geldt.
Repliek
Er zijn een aantal antwoorden in dit bezwaar:
- Deze Hadith is Mansūkh (afgeschaft). De reden hiervoor is dat Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma deze Hadith verhaalde en ook zelf het vonnis uitspraak dat drie Talāq gelijktijdig gegeven geldig zijn. Een gedetailleerde verklaring is geschreven in het eerste hoofdstuk van dit betoog geschreven. Zodra een verteller van een Hadith zelf tegen zijn verhaal indruist is, voor zover het verstand van de verteller betreft, de Hadith Mansūkh. Hazrat Umar (radi Allāhu anhu), in aanwezigheid van de Sahāba, maakte de wet dat drie Talāq gelijktijdig gegeven effectief zal zijn. Deze wet werd geaccepteerd en nageleefd door de Sahāba (radi Allāhu anhu)m. Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma heeft zelf geen bezwaar gemaakt. Dit laat ons vrijwel zeker zijn dat deze Hadith was afgeschaft of Mu’awwal (anders uitgelegd) in de wetenschap van de Sahāba. Kon de Sahāba (radi Allāhu anhu)m ooit consensus hebben bereikt tegen de Hadith?
- In deze Hadith wordt de zaak besproken van een vrouw die geen geslachtsgemeenschap heeft gehad met haar man. Als een man aan haar vrouw, met wie hij geen geslachtsgemeenschap heeft gehad, zegt: “Ik geef je Talāq, ik geef je Talāq, ik geef je Talāq”, zal in deze zaak alleen de eerste Talāq geldig zijn en de twee andere ongeldig. Abu Sahba vroeg aan Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma: “Weet u niet dat gedurende de profetische periode van de Heilige Profeet ﷺ en in het tijdperk van Hazrat Abu Bakr (radi Allāhu anhu) gold, dat wanneer iemand drie Talāq gaf het als één Talāq geldig was? Hij antwoordde: “Ja, wanneer zij aan een Ghair Madkhool Beha (met wie geen geslachtsgemeenschap heeft plaats gevonden) gaven.” (Abu Dawood, Kitāb Talāq, hoofdstuk: ‘terug naar de echtgenote nadat zij drie Talāq heeft gekregen’). Het is overtuigend helder dat de verteller van Muslim Sharīf ook hetzelfde bedoelde.
- In de profetische periode en in de periode van Abu Bakr Siddiqui (radi Allāhu anhu) gaven de mannen Talāq aan hun vrouwen op de volgende wijze: “Ik geef je Talāq, Talāq, Talāq”. Zij benadrukten de eerste Talāq met de twee laatste Talāq woorden. In de Farooqi (2e Kalief Umar) periode veranderde de conditie van de mensen. Zij begonnen de drie Talāq te geven met de herhaling van het woord Talāq, dat is niet de laatste twee woorden beklemtonen. Door de veranderende omstandigheden wijzigde ook de regelgeving (Nowvi Sharah Muslim, Kitāb Talāq) In de Heilige Qur’ān staat geschreven dat acht categorieën mensen recht hebben op zakāt. In de kalifaatperiode van Hazrat Umar (radi Allāhu anhu) bereikten de Sahāba consensus dat de Mo Allefat-ul-Quloob (Kuffār bekoord tot de Islam) uitgesloten werden van deze acht categorieën. In het begin ‘van de bloeiperiode van de Islam, moslims waren niet veel en zwak, werd de Kuffār aangetrokken tot de Islam door hen zakāt te geven. Later, in de kalifaatperiode van Hazrat Umar (radi Allāhu anhu), moslims waren toen met velen en sterk, werd het geven van zakāt aan de Kuffār beëindigd. In dit geval veranderde de wet door gewijzigde omstandigheden. Bijvoorbeeld, Said was arm en mocht zakāt aannemen, maar op een dag werd hij rijk en moest hij zelf zakāt afdragen. Vandaag de dag zijn mensen volkomen onbewust van Takeed (klemtoon). Zij geven drie Talāq met de intentie van drie Talāq. Het is vreemd, dat de omstandigheden anders zijn dan regelgeving!
Bezwaar 3
Hazrat Abdullah ibn Abbās (radi Allāhu anhu)ma verhaalt dat Abu Yazid Rukanah (radi Allāhu anhu) Talāq gaf aan zijn vrouw. De Heilige Profeet ﷺ zei aan hem: “Ga terug naar je vrouw.” Hij antwoordde: “Ik heb haar drie Talāq gegeven.” De Heilige Profeet ﷺ zei: “Ik weet het, maar ga toch terug naar je vrouw.” Hij reciteerde vervolgens het eerste vers van Surah Talāq waarin staat: “O Profeet, wanneer je mensen (echt)scheiden van hun vrouwen, scheidt ze dan in de tijd van hun voorgeschreven periode.” Sunan Kubra, deel 7, pagina 339; Abu Dawood, pagina 299; Durre Mansoor, deel 1, pagina 279
Als drie Talāq gelijktijdig gegeven ‘geldig’ zijn, dan was de Rudjoo (teruggaan naar de vrouw) onmogelijk en was Halālāh noodzakelijk. Hiermee is duidelijk geworden dat één Talāq geldig werd verklaard en de twee andere verworpen ondanks dat Abu Rukanah zei: “Ik heb drie Talāq gegeven.”
Repliek
Het is een schande en eerverlies voor de uitdagers dat hij slechts de helft van de Hadith memoreerde. Baihāqi en Abu Dawood hebben uitzonderlijke antwoorden gegeven op dit bezwaar, die de uitdager niet heeft genoemd. Het staat op dezelfde plaats geschreven in Baihāqi en Abu Dawood: “Naafe ibn Ajeer en Abdullah bin Ali bin Yazid bin Rukanah (radi Allāhu anhu)ma verhaalden, afkomstig van zijn grootvader Rukanah, dat Rukanah Talāq Battah (benadrukte Talāq) gaf aan zijn vrouw. Daarom stuurde de Heilige Profeet ﷺ hem terug naar zijn vrouw. Deze Hadith (verwijzend naar Rukanah) is nauwkeuriger dan de overige Ahadīth, omdat de zoon of de gezinsleden meer betrokken zijn bij de huishouding (kwesties) dan buitenstaanders. Hier zegt de kleinzoon dat zijn grootvader Talāq Battah gaf aan zijn grootmoeder, terwijl de buitenstaanders zeggen dat hij drie Talāq gaf. Zeer zeker, de vertelling van een gezinslid is nauwkeuriger in familiekwesties dan van welke persoon dan ook!”
Wij hebben al eerder aangehaald dat Rukanah de Heilige Profeet ﷺ vertelde: “Ik heb de intentie gehad van één Talāq.” De Heilige Profeet ﷺ vroeg hem vervolgens een eed af te leggen op Allāh Ta’ālā, alleen dan stond hij toe dat Rukanah terugging naar zijn vrouw. Imām Nowvi (radi Allāhu anhu) zei dat de vertelling van de drie Talāq verwijzend naar Rukanah zwak is en verhaalt door onbekende mensen. Wat betreft de Talāq van Abu Rukanah, de vertelling die wij hebben gepresenteerd is correct, dat hij Talāq Battah aan zijn vrouw heeft gegeven.
Bezwaar 4
Hazrat Abdullah ibn Umar (radi Allāhu anhu)ma gaf drie Talāq aan zijn vrouw tijdens haar menstruatie periode. De Heilige Profeet ﷺ beschouwde het als één Talāq en stuurde hem terug naar zijn vrouw. Als drie Talāq gelijktijdig gegeven geldig zou zijn, dan was het onmogelijk voor Hazrat Abdullah (radi Allāhu anhu) terug te keren naar zijn vrouw.
Repliek
Dit argument is onjuist. Hazrat Abdullah (radi Allāhu anhu) gaf slechts één Talāq aan zijn vrouw in haar menstruatie periode. De Heilige Profeet ﷺ verbood hem Rodjoe te maken, omdat de juiste wijze van Talāq geven in de periode van Thor (reinheid) is en niet de periode van Haiz (menstruatie). In Muslim Sharief staat geschreven: “Naafe verhaalde van Abdullah dat hij één Talāq aan zijn vrouw gaf, terwijl zij menstrueerde. De Heilige Profeet ﷺ gelaste hem terug te keren naar zijn vrouw.” Muslim, deel 1, Baabu Tahrīmi Talāq Haize
Imām Nowvi (radi Allāhu anhu) verklaart: “De correcte vertelling van Ibn Umar is wat in Muslim Sharief staat geschreven, dat hij één Talāq gaf aan zijn vrouw.” Nowvi Sharah Muslim, hoofdstuk over drie Talāq
Bezwaar 5
Imām Rāzi (radi Allāhu anhu) verklaart: “Het is Wājib (onontkoombaar) om drie Talāq afzonderlijk te geven en dit is de exacte verklaring van die mensen die zeggen dat drie Talāq gelijktijdig geven Harām is.” Tafsir Kabir, vers 230 van Surah Baqarāh
Het is hierdoor duidelijk dat het geven van drie Talāq gelijktijdig geen Sharia Talāq is.
Repliek
Het is noodzakelijk om drie Talāq afzonderlijk te geven. Niemand ontkent dit. Het argument is: indien iemand uit dwaasheid drie Talāq gelijktijdig geeft, is het dan geldig? Het staat nergens in Tafsir Kabir dat deze Talāq niet geldig zullen zijn. Wat in Tafsir Kabir wordt geschreven dat het geven van drie Talāq ‘gelijktijdig’ Harām is. Iets dat onwettig is, is iets anders en de toepassing van Sharia regels daarop is wat anders. Het is Harām om te eten en drinken tijdens het vasten in de maand Ramadān, maar als iedereen gaat eten en drinken, zal zijn vasten nietig en ongeldig zijn.
Bezwaar 6
Imām Rāzi (radi Allāhu anhu) verklaart: “Veel Ulema-e-Deen hebben ervoor gekozen dat wanneer iemand twee of drie Talāq gelijktijdig geeft het als slechts als één Talāq geldig wordt verklaard.” Tafsir Kabir, deel 2, pagina 247
Het is hiervan uit gezien dat in overeenstemming met de Ulema van de Islam, drie Talāq gelijktijdig gegeven gelijk wordt gesteld aan slechts één Talāq.
Repliek
In bovenstaand bezwaar heeft de uitdager niet genoemd wie die Ulema zijn. Wij willen het U vertellen! Die Ulema is Ibn Taimiya en zijn volgelingen. Ibn Taimiya en zijn volgelingen worden door de Ulema beschouwd als misleid en bedriegers. Een referentie hiernaar is aan het begin van dit boek al gegeven.
Vervolgens, de uitdager heeft de volledige verklaring in Tafsir Kabir niet gememoreerd. Hazrat Imām Rāzi (radi Allāhu anhu) vervolgt na zijn pleidooi, waarover de uitdager het heeft: “De tweede adagium is het pleidooi van Imām Abu Hanīfa (radi Allāhu anhu) dat het (ondanks) Harām is drie Talāq gelijktijdig te geven maar het blijft geldig.”
Imām Rāzi (radi Allāhu anhu) verklaart iets verder in het boek: “Het is de Mazhab van alle juridische Imāms dat als de vrouw drie Talāq gelijktijdig heeft gekregen zij niet meer Halāl is voor haar man.” Tafsir Kabir, deel 2, pagina 265
Bezwaar 7
Het is algemeen aanvaard dat drie Talāq gelijktijdig gegeven als één Talāq geldig wordt verklaard, omdat iets gelijktijdig doen (wat bevolen was gescheiden te doen) als een handeling wordt gezien. Bijvoorbeeld, om een eed gedwongen vier keer af te leggen in ‘Li Aan’ (wederzijds tekeergaan door een echtpaar in de Rechtbank bij een zaak betreffende overspel). Als iemand vier keer een eed aflegt met één woord, zal het geteld worden als slechts één en hij zal nog eens drie keer moeten zweren. De steniging van de Jamrāt zeven keer apart, tijdens de Hadj, is Wājib. Als iemand tegelijkertijd zeven stenen naar de Jamrāt gooit telt het als één gooi en zal hij nog zes keer moeten gooien. Op dezelfde manier, als iemand een gelofte doet dat hij duizend Darood wil sturen aan de Heilige Profeet ﷺ en hij zegt: “Ik stuur Darood aan de Profeet duizend keer”, zal dit als slechts en Darood worden gezien. Op dezelfde manier, als iemand drie Talāq gelijktijdig geeft zal het dus als één Talāq gelden en niet als drie Talāq.
Repliek
In Li Aan en in Rami (stenen gooien) is de handeling besproken en niet het effect ervan, maar in Talāq kwestie is effect besproken en niet de handeling. Daarom is hun overeenkomst incorrect. Iedere Qasam (eed) in Li Aan is gelijk aan een getuige. Vier getuigen zijn vereist in een zaak van overspel. In Li Aan is vier keer zweren een noodzaak, omdat Li Aan geldt voor vier getuigen. In het stenigen van de Jamrāt zijn zeven handelingen vereist, het gooien van zeven stenen tegelijk is een handeling. De Heilige Profeet ﷺ volbracht zeven handelingen in Rami. In het verlengde, om hem te volgen moeten wij zeven keer gooien. In Darood Sharief is de beloning conform iemands intentie. De gelofte om duizend keer Darood te reciteren is in feite de gelofte van hetzelfde aantal als de inspanning. Het is overduidelijk dat het eenmalige zeggen ‘ik stuur duizend keer Darood aan de Rasool ﷺ’ niet dezelfde inspanning heeft als het duizend keer reciteren ervan. Talāq is geen handeling met als beweegreden beloond te worden, daarom worden verschillende regels toegepast om het geldig te maken.
Slotwoord Als drie Talāq gelijktijdig gegeven gelijk staat aan één Talāq en zowel de man als de vrouw apart leven, is het niet erg schadelijk. Doch, als drie Talāq gelijktijdig gegeven geldig zijn en zowel de man als de vrouw samenleven zonder Halālāh, dan betekent het dat zij overspel verrichten voor de rest van hun leven. Daarom moet voorzichtigheid en zorgvuldigheid in deze kwestie toegepast worden, dat drie Talāq geaccepteerd wordt als drie en niet als enkel