De definitie van een woord

Elk woord dat door de tekst van islamitische wetten wordt gebruikt heeft een specifieke betekenis die gemakkelijk door de mensen zou kunnen worden begrepen. Er kunnen verschillende woorden worden uitgelegd met een aantal definities die deel uitmaken van die woorden. Eenvoudig zouden wij kunnen besluiten dat elk woord het een eigen wettendefinitie heeft, hangt de definitie van elk van elk woord af. De woorden die sommige definities hebben is ‘ām (algemeen); en het woord dat slechts één definitie heeft is khāss (specifiek).

Ām

Er zijn verschillende perspectieven onder ulema in de definitie van ‘ām. De verschillen zijn niet in hoofdzakelijk, maar scherpzinnig.

Definities van ‘ām door verschillende ulema

  1. Ibn Subki: “Het woord betreft de juiste definities zonder grens.”
  2. Abu Hasan Al-Bashri: “Het woord omvat al zijn juiste definities.”
  3. Imām Al-Ghazālī: “Het ene woord omvat twee of meer definities.”
  4. Abu Yahya: “Eén woord betekent twee of meer definities.”
  5. Al-Sarkhisi: “Elk woord definieert een groep van naamwoorden in woord of betekenis.”
  6. Ibn Hazm: “Het woord omvat verschillende betekenissen in dezelfde handelingen op een enkele betekenis.”

De algemene vormen van ‘ām

De verschillen komen niet alleen voor in de definities van ‘ām, maar ook in de vormen ervan.

De soorten van ‘ām

  1. Am betekent gewoon ‘ām. Dit soort ‘ām is het woord dat zowel vorm als middelen verwijst naar de ‘ām (algemeen).
  2. Am khushush (specifiek). Dit soort ‘ām geeft het woord aan als algemeen, maar in de betekenis is het specifiek. Bijvoorbeeld: Hajj is een plicht die moslims aan Allāh Ta’ālā verschuldigd zijn, zij die zich de reis kunnen veroorloven; maar als iemand geloof ontkent, Allāh staat niet in de behoefte van een van zijn schepselen.
  3. Am makhsus. Dit soort ‘ām gebeurt wanneer een algemeen woord kan worden gespecificeerd van de algemeenheid zoals profetische traditie: “De persoon die iets aanbeveelt, deed alsof hij degene is die het doet.”

Khāss (het specifieke woord)

De definitie van khāss

Khāss (specifiek woord) is het tegenovergestelde van ‘ām. Daarom, als wij de betekenis van ‘ām goed begrijpen, dan kunnen wij gemakkelijk begrijpen wat de betekenis van khāss is. In de eenvoudige analyse is er verschillende betekenis van khāss volgens specialisten.

  1. al-Amidi: “Het woord dat pluraliteit niet kan vertegenwoordigen.”
  2. al-Khudhari al-Beik: “Het woord dat in de betekenisleer slechts één betekenis heeft.”

We kunnen gewoon zeggen dat khāss het woord is dat slechts een betekenis heeft van de hele woorden.

Mutlaq (het absolute woord)

Om de mutlaq (absolute woord) te definiëren zijn er enkele hoofdregels volgens specialisten.

  1. al-Khudhari Beik: “Mutlaq is een woord dat een of meer eenheden zonder bepaalde grenzen laat zien.”
  2. al-Amidi: “Het woord dat betrekking heeft op de aanwijzing voor de aanwijzingen voor, het gaat om allerlei van de groep.”
  3. Het absolute woord volgens Abu Zahrah: “Het woord dat verwijst naar de aard van de dingen zonder grenzen”

Op basis van de bovenstaande definities kunnen we concluderen dat mutlaq een woord is dat het soort gaat, maar het niet helemaal met afrad (enkel, alleen, tegengesteld aan meervoud) gaat zoals: “Maar zij die van hun vrouw scheiden door zihar[1] en vervolgens terug willen gaan op de woorden die ze uitspraken (er is bepaald dat zo iemand) een slaaf moeten bevrijden voordat ze elkaar aanraken: aldus wordt u vermaand om te presteren: en Allāh Ta’ālā is goed op de hoogte van (alles) wat u doet.

Muqayyad (het beperkte woord)

Muqayyad is het woord dat verwijst naar het gedrag dat erop is gelegd zoals de beperkte tijd: “Als je geen slaaf vindt, vast dan drie dagen.”

Amr en Nahy

De Shari’ah houdt verband met de daden van de mukallaf (mensen) in de vorm van vraag, opties en regels. De khitāb in de vorm van de vraag is verdeeld in twee soorten, namelijk de eis tot executie en de vraag tot verbod. Elke eis heeft betrekking op taklif (de wet) op de mukallaf (mensen). Khitāb is in de islamitische fiqh in tweeën verdeeld.

Amr (het Gebod).

Amr zou in sommige perspectieven kunnen worden gedefinieerd gebaseerd op basis van: “Zijn aard, definities, recitaties en zijn punten.”

De aard van Amr.

Het woord amr is vele malen geschreven in de Heilige Qur’ān. Amr betekent recitaties of verklaring of iets zoals: “Hun problemen staan op hun conventies.”

De definitie van Amr.

Het moet bekend zijn dat het in elk absoluut woord bestaat uit: het gebod, het bevolen zijn en het verbod. Maar er zijn ook verschillende perspectieven onder ulema in de formuleringen van amr.

Nahy (het Verbod)

Nahy is het tegenovergestelde van amr. Er zijn verschillende perspectieven onder geleerden in de formuleringen van nahy.

De verschillen zijn:

  1. De geleerden die het gezag/de posities van de autoriteit vereisen zouden hoger moeten zijn dan bevolen om te zijn.
  2. De geleerden die het hogere gedrag van de autoriteit vereisen.

De voorbeelden van nahy

  1. Nahy om de verboden aan te tonen zoals neem ook geen leven dat Allāh heilig heeft gemaakt, behalve voor rechtvaardige oorzaak.
  2. Nahy aan onderwijs zoals stel geen vragen over dingen die, indien duidelijk gemaakt aan u, kan leiden tot problemen.
  3. Nahy in de vorm van bidden: “Onze Heer!” [Zij zeggen]: “Laat ons hart nu niet afwijken nadat U ons hebt geleid, maar verleent ons Barmhartigheid.”
  4. Nahy tot degraderen zoals spaan uw ogen niet. (Weifelend) over wat Wij aan bepaalde klassen van hen hebben verleend.
  5. Nahy om de beslissingen aan te tonen zoals (Ze zullen zeggen): “O gij ongelovigen! Maak vandaag geen excuses!”

Musytarak

Musytarak (dubbelzinnige woord) verwijst naar een Arabisch woord “partner zijn” of het betekent een woord vertegenwoordigt twee of meer betekenissen.

Voorbeeld van musytarak

Iddat voor gescheiden vrouw: gescheiden vrouwen wachten drie maanden lang op zichzelf; evenmin is het voor hen geoorloofd te verbergen wat Allāh in hun schoot heeft geschapen, als zij vertrouwen hebben in Allāh en de laatste dag; en hun echtgenoten hebben het betere recht om hen in die periode terug te nemen, indien zij verzoening wensen; en vrouwen zullen soortgelijke rechten hebben als de rechten tegen hen, naargelang wat billijk is, maar mannen hebben een graad (voordeel) boven hen; en Allāh is Verheven in wijsheid.

Geraadpleegde bronnen

  • Arsyad, Tholib, Ilm-o-Usool Fiqh, Ilmu Jaya, Medan.
  • Khallaf, Abdul Wahab, Ilm-o-Usool Fiqh, Dina Utama, Semarang 1996.
  • Syarifudi, Amir, Usool Fiqh 2, Kencana Prenanda Media Groub, Jakarta 2001.
  • Suparta, Zaenuddin, Fiqh, Thoha Putra, Semarang 2004.

[1] Een term die wordt gebruikt in de islamitische jurisprudentie wat letterlijk betekent “je bent als mijn moeder”.


Translate »
error: Content is protected !!