Coronavirus

De theorie van de geneeskunde

De filosofie van de geneeskunde is een fascinerend vakgebied dat kwesties onderzoekt die verband houden met theorie, onderzoek en praktijk binnen de gezondheidswetenschappen. Het gaat in op onderwerpen als epistemologie, metafysica en medische ethiek, vaak overlappend met bio-ethiek. In de afgelopen jaren zijn er speciale universitaire cursussen, tijdschriften, boeken en conferenties geweest die zich op deze discipline concentreerden. Een belangrijk debat draait om het onderscheid tussen therapie (gericht op het voorkomen, genezen of verbeteren van ziekten) en verbetering (het verbeteren van normale functies of kenmerken). Deze dichotomie blijft echter zeer omstreden, aangezien verschillende wetenschappelijke gebieden de adequaatheid ervan in twijfel trekken.

Een van de wetenschappers is Ibn Rushd, ook bekend als Averroes, een filosoof, arts en islamitische jurist uit het middeleeuwse Spanje. Zijn invloed reikte verder dan de islamitische wereld en strekte zich uit tot het middeleeuwse Europa. Zijn medische bijdragen[1] zijn:

  • Ibn Rushd was ook actief op het gebied van geneeskunde. Hij schreef commentaren op werken van Galenus en Avicenna (Ibn Sina).
  • Zijn belangrijkste medische werk was het “Kitāb al-Kulliyyat” (Boek van Algemene Geneeskunde), dat in het Latijn bekend stond als de “Colliget”. Dit werk behandelde verschillende medische onderwerpen en was populair in middeleeuws Europa.
Het fysieke stelsel van de mens

De mens is geschapen door Allāh Ta’ālā en de stamvader is de Hazrat Adam (‘alayhis salām). Hazrat Adam (‘alayhis salām) wordt ook wel Abu Bashr (vader der mensen) genoemd. Dat de mens door Allāh Ta’ālā is geschapen staat in de Heilige Qur’ān. Er is zelfs een hoofdstuk en andere verzen gewijd aan deze schepping zoals Surah al-‘Insān (de mens – 76), Surah al-Mu’minin (de gelovigen – 23) verzen 12,13, 14 en verder Surah al-‘Alaq (de klonter – 96) vers 2. De mens is dus niet een afstammeling van een aap of ander soort dier zoals de atheïsten zeggen conform de evolutietheorie van de seculiere wetenschapper Darwin. Darwin is één van de stichters en leiders van de atheïsten.

Allāh Ta’ālā openbaart

 وَمَن يَفْعَلْ ذٰلِكَ عُدْوَاناً وَظُلْماً فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَاراً وَكَانَ ذٰلِكَ عَلَى ٱللَّهِ يَسِيراً

“En wie dit ook doet bij wijze van overtreding en onrechtvaardigheid [wat verboden is], hem zullen Wij in het Vuur werpen; en dat is voor Allāh eenvoudig.” Surah an-Nisā (de vrouwen), H4, vers 30

In het boek Tibb an-Nabwi van Imām Jalāluddin Suyuti (radi Allāhu anhu) staat, dat het fysieke gestel van de mens uit zeven componenten bestaat. De eerste component bestaat uit vier elementen, namelijk:

  • Vuur wat heet en droog is;
  • Lucht die heet en nat is;
  • Water dat koud en nat is; en
  • Aarde die koud en droog is.

Het tweede component is temperament en bestaat uit negen elementen, namelijk:

  • De eerste is een evenwichtig temperament;
  • De tweede is een onevenwichtig temperament, dat kan worden gemengd en is warm, koud, nat of droog;
  • Of, het kan een ongelijk uitgebalanceerd, maar gemengd temperament zijn, te weten warm en droog, of warm en nat, of koud en droog, of koud en nat.

De meest evenwichtige van alle temperamenten in het dierlijke rijk is de geaardheid van de mens. De meest evenwichtige geaardheid in de mensheid is het geaardheid van de gelovige. De meest evenwichtige geaardheid onder de gelovigen zijn de geaardheid van de profeten alayhis salām. De meest evenwichtige geaardheid onder de profeten is dat van de Rasoels (Boodschappers).  De meest evenwichtige geaardheid onder de Rasoels is van de Profeet Mohammed ﷺ.

Allāh Ta’ālā openbaart:

 وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ 

“En gij staat zeker op hoog zedelijk peil.” Surah al-Qalam (de pen), H68, vers 4

Imām al-Bukhārī (radi Allāhu anhu) schrijft in zijn boek, dat de Profeet ﷺ de beste was onder de mensen in zijn verschijning en de beste in zijn karakter.

Ziekte en afweersysteem

Ongeveer 250 jaar geleden ontdekten wetenschappers dat het menselijke stelsel vol zit met microscopische scheppingen die overal in het lichaam voorkomen. Dit moleculair systeem in het lichaam activeert automatisch conform een uitstekend plan een afweersysteem tegen indringers (ziekten, virussen, bacteriën) in het lichaam. Dit afweersysteem is voortdurend in beweging. Soms is het afweersysteem ziek, dan kan het systeem de indringers niet afweren en wordt de mens vatbaar voor ziekten. Wij gebruiken dan hulpmiddelen zoals medicijnen om het afweersysteem te versterken en de indringers te doden. Helaas is de seculiere wetenschap nog niet zo ver dat zij alle virussen en bacteriën die in het lichaam zijn binnengedrongen kunnen bestrijden.

Oorzaken van ziekte

De derde van de vier gebieden waarin de theorie van de geneeskunde is onderverdeeld gaat over de oorzaken van ziekte of etiologie.

De eerste oorzaak is lucht

Het is essentieel om lucht schoon te houden, al was het maar evenwicht zolang de overblijfselen puur zijn en niet wordt gemengd met zwakheid en geen onrein wind. Het is een onzichtbare bescherming.

Elk seizoen produceert  ziekten die verenigbaar zijn met wat in de lucht zit, maar verdrijft vervolgens wat onverenigbaar is. Dus,  de zomer  veroorzaakt zwavelzuur en resulteert  in zwartgallige ziekten,  maar  geneest koude  ziekten.

Koude lucht versterkt en verbetert de  spijsvertering. Hete lucht heeft precies het  omgekeerde  effect. Verandering in de lucht is  een  oorzaak van dodelijke epidemie en dit zal later worden  beschreven, Inshā’Allāh.

Tweede oorzaak is voedsel en drank

Wanneer het eten heet is produceert het in het lichaam warmte. De Profeet ﷺ zij wanneer het rook uit je eten komt dan zit daar nog geen zegen in. Wacht dus tot dat er geen rook meer uit het voedsel komt. 

De derde oorzaak is lichamelijke beweging en rust

Beweging veroorzaakt warmte in het lichaam, en rust koelte.

De vierde oorzaak is emotionele beweging en rust

Dit gebeurt in gevallen van woede, vreugde, angst, rouw en schaamte. Deze toestanden brengen het innerlijk in beweging, maar maken het ook uiterlijk zichtbaar.

De vijfde oorzaak is wakker blijven en slapen

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen gezondheid en de hoeveelheid slaap. Het gebrek aan slaap kan het risico op ziekten verhogen. Er zijn voldoende medische onderzoeken beschikbaar die suggereren dat volwassenen met minder dan 6 uur slaap per dag meer kans hebben op diabetes of hartaandoeningen. Slaapgebrek kan de bloeddruk van het lichaam doen stijgen, en gedurende een periode van tijd kan dit de nieren, het hart en de bloedsomloop beschadigen, plus een groot aantal andere gerelateerde gezondheidsproblemen zoals een verzwakt immuunsysteem.

De zesde oorzaak is emissie en retentie

Een evenwicht tussen deze beschermt de gezondheid.

Wat is coronavirus?

In WebMD lees ik dat een coronavirus een soort van veel voorkomende virussen is, dat een infectie in je neus, sinussen, of bovenste keel veroorzaakt. De meeste corona-virussen zijn niet gevaarlijk. Sommige soorten coronavirussen zijn wel ernstig bedreigend voor het leven van de mens.

Ongeveer 858 mensen zijn overleden aan het Midden-Oosten Respiratory Syndrome (MERS), die voor het eerst verscheen in 2012 in Saoedi-Arabië en vervolgens in andere landen in het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Europa. In april 2014 werd de eerste Amerikaan opgenomen in het ziekenhuis voor MERS in Indiana en een ander geval werd gemeld in Florida. Beiden waren net terug uit Saoedi-Arabië. In mei 2015 was er een uitbraak van MERS in Korea, de grootste uitbraak buiten het Arabisch schiereiland.

Midden-Oosten respiratoire syndroom (MERS), ook wel bekend als  kameelgriep is een virale luchtweginfectie veroorzaakt door de MERS-coronavirus (MERS-CoV). Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze omvatten koorts, hoesten, diarree en kortademigheid. Ziekte is meestal ernstiger bij mensen met gezondheidsproblemen. Mortaliteit is ongeveer een derde van de gediagnosticeerde gevallen.

MERS-CoV is een bèta-coronavirus afkomstig van vleermuizen. Kamelen zijn aangetoond dat antilichamen tegen MERS-CoV hebben, maar de exacte bron van infectie in kamelen is niet geïdentificeerd. Kamelen worden verondersteld te worden betrokken bij de verspreiding naar de mens, maar het is onduidelijk hoe. Verspreiding tussen mensen vereist meestal nauw contact met een besmette persoon. De verspreiding is ongewoon buiten ziekenhuizen. Het risico voor de wereldbevolking wordt dus momenteel als vrij laag beschouwd.

Vanaf 2020 is er geen specifiek vaccin of behandeling voor de ziekte; een aantal antivirale medicijnen werden bestudeerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat degenen die in contact komen met kamelen vaak hun handen wassen en zieke kamelen niet aanraken en dat op kamelen gebaseerde voedingsproducten op de juiste manier worden gekookt. Behandelingen die helpen met de symptomen kunnen worden gegeven aan degenen die besmet zijn.

Begin 2020, na een uitbraak in december 2019 in China, heeft de WHO een nieuw type geïdentificeerd, 2019 roman coronavirus (2019-nCoV). Vaak een coronavirus veroorzaakt bovenste luchtweginfectie symptomen zoals een verstopte neus, hoesten, en keelpijn. U ze behandelen met rust en over-the-counter medicatie.[2] Het corona-virus kan ook leiden tot middenoorinfecties bij kinderen.

Geschiedenis van het coronavirus

Coronavirussen werden voor het eerst vastgesteld in de jaren 1960, maar wij weten niet waar ze vandaan komen. Ze krijgen hun naam van hun kroonachtige vorm. Soms, maar niet vaak, kan een coronavirus zowel dieren als mensen infecteren. De meeste coronavirussen verspreiden zich op dezelfde manier andere koud veroorzakende virussen doen: door geïnfecteerde mensen hoesten en niezen, door het aanraken van de handen of het gezicht van een besmette persoon, of door het aanraken van dingen zoals deurknoppen die geïnfecteerde mensen hebben aangeraakt.

Bijna iedereen krijgt een coronavirus infectie ten minste eenmaal in hun leven, waarschijnlijk als een jong kind. In de Verenigde Staten komen coronavirussen vaker voor in de herfst en winter, maar iedereen kan op elk moment met een coronavirusinfectie naar beneden komen.

Voorkomende symptomen van coronavirus

De symptomen van de meeste coronavirussen zijn vergelijkbaar met een andere bovenste luchtweginfectie, met inbegrip van loopneus, hoesten, keelpijn, en soms koorts. In de meeste gevallen weet u niet of u een coronavirus of een ander koud veroorzakend virus hebt, zoals hiv-virus.

Andere oorzaken van epidemie- en ongeneselijke ziekten
Anale seks

Het is geschreven in het boek Jawhara: “Een vrouw moet haar man laten weten wanneer haar menstruatie begint. Het is een ernstige zonde om het niet te zeggen als haar man het vraagt. Het is ook een ernstige zonde als ze zegt dat ze menstrueert terwijl ze rein is. Onze Profeet ﷺ verklaarde: “Een vrouw die het begin verbergt en de beëindiging van haar menstruatie van haar man is vervloekt.”

Het is harām, een ernstige zonde, om anale seks te hebben met een vrouw, zowel tijdens als na menstruatie. Wie dat doet, wordt vervloekt.

Knapenliefde

Knapenliefde (pedofiel) is nog zondiger. In Surah al-Anbiyā staat dat pedofilie een zeer verachtelijke zaak is. De hadīth geciteerd in Qādi Zada’s commentaar op Birghiwi verklaart: “Als je iemand op heterdaad betrapt die pedofilie pleegt (net als de stam van Profeet Lut, het volk van Sodom en Gomorra), dood ze allebei!” Sommige Islamitische geleerden hebben gezegd dat ze allebei levend verbrand moeten worden.

Het is ontdekt in Amerika dat de afschuwelijke ziekte aids, die zich met grote snelheid heeft verspreid onder degenen die pederast beoefenen, dodelijker is dan degenen die varkensvlees eten. Geen enkel geneesmiddel heeft zo ver ontwikkeld om deze ziekte te genezen, waarvan het virus werd gediagnosticeerd in 1985.

Een echte moslim is schoon en zorgt goed voor zijn gezondheid. Hij gebruikt nooit alcoholische dranken, dat is een soort vergif. Hij eet geen varkensvlees, wat verboden is vanwege zijn verschillende gevaren en schades. Er is ontdekt dat het virus de besmettelijke en dodelijke ziekte Aids, die homoseksuelen teistert, bestaan bij varkens.

Onze Profeet ﷺ prees de wetenschap van de geneeskunde op verschillende manieren. Een voorbeeld is zijn stelling: “Er zijn twee soorten kennis, kennis van de lichaam en kennis van religie.” Dat wil zeggen dat de belangrijkste deze zijn, de religieuze die de ziel beschermt, en de kennis van de gezondheid, die het lichaam beschermt, hij wilde dat we ernaar streven om ons lichaam en ziel krachtig te houden.

Alle soorten goede daden kunnen alleen worden gedaan met een gezond lichaam.

Enkele openbaringen in de Heilige Qur’ān

Allāh Ta’ālā openbaart:

 فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ ٱللَّهُ مَرَضاً وَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ

“Er is een ziekte in hun hart en Allāh heeft die ziekte verergerd; er wacht hen een pijnlijke straf, omdat zij plachten te liegen.” Surah al-Baqarāh (de koe), H2, vers 10

 وَأَمَّا ٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَتْهُمْ رِجْساً إِلَىٰ رِجْسِهِمْ وَمَاتُواْ وَهُمْ كَافِرُونَ

“En voor degenen in wier hart een ziekte is, voegt de onreinheid bij onreinheid en zij sterven terwijl zij ongelovig zijn.” Surah at-Tawbah (berouw), H9, vers 125

 وَإِذَا دُعُوۤاْ إِلَى ٱللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ إِذَا فَرِيقٌ مِّنْهُمْ مُّعْرِضُونَ 

 وَإِن يَكُنْ لَّهُمُ ٱلْحَقُّ يَأْتُوۤاْ إِلَيْهِ مُذْعِنِينَ 

أَفِي قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ أَمِ ٱرْتَابُوۤاْ أَمْ يَخَافُونَ أَن يَحِيفَ ٱللَّهُ عَلَيْهِمْ وَرَسُولُهُ بَلْ أُوْلَـٰئِكَ هُمُ ٱلظَّالِمُونَ

“En wanneer zij tot Allāh en Zijn boodschapper worden geroepen opdat hij over hen moge recht spreken, ziet! een deel hunner wendt zich af. Maar indien het recht aan hun zijde was, dan zouden zij ijlings naar hem toe komen. Is er een ziekte in hun hart? Of twijfelen zij, of vrezen zij dat Allāh en Zijn boodschapper onrechtvaardig jegens hen zullen zijn? Neen, zij zijn zelf de onrechtvaardigen.” Surah an-Nur (het Licht), H24, verzen 48-50

 وَإِذْ يَقُولُ ٱلْمُنَافِقُونَ وَٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ مَّا وَعَدَنَا ٱللَّهُ وَرَسُولُهُ إِلاَّ غُرُوراً 

“En toen de huichelaars en zij in wier hart een ziekte is, zeiden: ‘Wat Allāh en Zijn boodschapper ons beloofden was slechts bedrog’.” Surah al-Ahzāb (de confrères), H33, vers 12

 لَّئِن لَّمْ يَنتَهِ ٱلْمُنَافِقُونَ وَٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ وَٱلْمُرْجِفُونَ فِي ٱلْمَدِينَةِ لَنُغْرِيَنَّكَ بِهِمْ ثُمَّ لاَ يُجَاوِرُونَكَ فِيهَآ إِلاَّ قَلِيلاً 

“Indien de huichelaars en degenen in wier hart een ziekte is en degenen die opschudding in de stad veroorzaken, niet ophouden, zullen Wij u zeker tegen hen in beweging brengen; dan zullen zij slechts voor een korte tijd in uw nabijheid mogen vertoeven.” Surah al-Ahzāb (de confrères), H33, vers 60

 تُدَمِّرُ كُلَّ شَيْءٍ بِأَمْرِ رَبِّهَا فَأْصْبَحُواْ لاَ يُرَىٰ إِلاَّ مَسَاكِنُهُمْ كَذَلِكَ نَجْزِي ٱلْقَوْمَ ٱلْمُجْرِمِينَ

“Deze zal alles door het gebod van zijn Heer vernietigen. En het kwam met hen zó ver dat slechts hun lege woningen waren te zien. Zo straffen Wij het schuldige volk.” Surah al-Ahqāf (bochtige zandpaden), H46, vers 25

 أَمْ حَسِبَ ٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ أَن لَّن يُخْرِجَ ٱللَّهُ أَضْغَانَهُمْ 

“Denken zij wier hart ziek is, dat Allāh hun boosaardigheden niet aan het licht zou brengen?” Surah Mohammed , H47, vers 29

 وَمَا جَعَلْنَآ أَصْحَٰبَ ٱلنَّارِ إِلاَّ مَلَٰئِكَةً وَمَا جَعَلْنَا عِدَّتَهُمْ إِلاَّ فِتْنَةً لِّلَّذِينَ كَفَرُواْ لِيَسْتَيْقِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلْكِتَٰبَ وَيَزْدَادَ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوۤاْ إِيمَٰناً وَلاَ يَرْتَابَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلْكِتَٰبَ وَٱلْمُؤْمِنُونَ وَلِيَقُولَ ٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ وَٱلْكَٰفِرُونَ مَاذَآ أَرَادَ ٱللَّهُ بِهَـٰذَا مَثَلاً كَذَلِكَ يُضِلُّ ٱللَّهُ مَن يَشَآءُ وَيَهْدِي مَن يَشَآءُ وَمَا يَعْلَمُ جُنُودَ رَبِّكَ إِلاَّ هُوَ وَمَا هِيَ إِلاَّ ذِكْرَىٰ لِلْبَشَرِ 

“En Wij hebben niets dan engelen tot wachters van het Vuur gemaakt. En Wij hebben hun getal niet vastgesteld, dan tot beproeving der ongelovigen, opdat wie het Boek is gegeven zekerheid mogen verkrijgen en dat de gelovigen in geloof mogen toenemen en opdat de mensen van het Boek en de gelovigen niet zullen twijfelen. En dat degenen in wier hart een ziekte is en degenen die ongelovig zijn, mogen zeggen: ‘Wat bedoelt Allāh met deze gelijkenis?’ Zo laat Allāh dwalen wie Hij wil en leidt wie Hij wil. Niemand kent de legerscharen van uw Heer dan Hij. Dit is niets dan een vermaning voor de mensheid.” Surah al-Muddathir (de gebundelde), H74, vers 31

Besluit

Als wij bovenstaande al hebben gelezen en begrepen, dan is het duidelijk dat Allāh Ta’ālā Zijn straf naar volkeren stuurt die de grens overschrijden. Allāh Ta’ālā verbiedt de mens om zijn creatie te veranderen en daarmee te experimenteren. De straffen komen voor in de vormen die in het begin al is beschreven, namelijk via de lucht, water, aarde en vuur. Dit zijn elementen die in de mens voorkomen. Daarom lijkt het logisch, dat de mens makkelijk geïnfecteerd wordt met ziekten van allerlei dimensies.

Allāh Ta’ālā openbaart:

 وَنُنَزِّلُ مِنَ ٱلْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَآءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ ٱلظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَاراً 

“En van de Qur’ān openbaren Wij hetgeen een geneesmiddel en een genade is voor de gelovigen [in de islamitische Eenheid]; doch voor de onrechtvaardigen [ongelovigen, polytheïsten] vergroot het slechts het verlies.” Surah al-Isrā (17), vers 82


[1] Wikipedia en The Philosophy of Ibn Rushd, prof. Dr. Ehsan Ashraf, India

[2] Over-the-counter-medicijn genoemd, omdat het direct over de toonbank afgegeven mag worden.


Translate »
error: Content is protected !!