Copyright © sinds 2005. All rights reserved.

Design by NIRI. Deze website is van Stichting NIRI.

Maslak-e-Alahazrat Stichting Noorani islamic research institute www.tangali.net
Home Over ons Portfolio Tasawwuf Publicaties Events Opleidingen Research

Qadri Razvi Noorani

Op Shari’ah gebaseerd compliance audit naar (non-)food producten en diensten van soennie ondernemers en producenten

Halal Certificaat

Wat is een Halāl Certificaat?

Het Halāl certificaat is een document dat garandeert dat producten en diensten gericht op de moslimbevolking voldoen aan de eisen van de Shari’ah (Heilige Qur'ān en Soennah = islamitische wetgeving) en daarom geschikt zijn voor consumptie in zowel landen met een moslimmeerderheid als in westerse landen waar een aanzienlijke bevolkingsgroep in onder andere België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje de islam belijdt.


Halāl certificering is een operationeel procesmanagement dat de kenmerken en kwaliteit van de producten en diensten garandeert volgens de regels die zijn opgesteld door de groot Schriftgeleerden en geëxtraheerd uit de Heilige Qur'ān en Ahadith boeken, en die het gebruik van het merk Halāl toestaan. Het wordt voornamelijk toegepast op vleesproducten en andere voedingsproducten zoals melk, ingeblikt voedsel en additieven, maar ook non-food producten zoals gezondheids- en cosmetische producten en supplementen. Met name voor vleesproducten verklaart halāl dat de dieren in één keer zijn geslacht, grondig zijn uitgebloed, en dat hun vlees niet in contact is geweest met dieren die op een andere manier zijn geslacht, en in het bijzonder met varkensvlees, en nog meer regelgeving. Producten die Halāl-gecertificeerd zijn, zijn vaak gemarkeerd met een halāl-symbool, of gewoon de letter M (zoals de letter K wordt gebruikt om koosjer producten voor de Joodse bevolking aan te duiden).


Ook financiële producten zoals aandelen, beleggingen, leasing, contracten, koopovereenkomsten, enzovoorts vallen onder de Halāl Certificering.


Voor wie?


Waarschuwing! Er zijn veel zogenaamde halal certificaten in omloop die uitgegeven zijn door instellingen waarvan de auditors geen Shari’ah en Internal Audit opleidingen hebben gevolgd. Uit onze eigen marktonderzoek door bezoek af te leggen in Nederland en een tiental Europese landen is gebleken dat er halāl gecertificeerde winkeliers, restaurants en slagers zijn die ook harām vleesproducten en snacks verkopen. Daarom zijn wij deze halal auditdienst begonnen door het toepassen van de Shari’ah (Halāl) Audit methodologie wat in de Heilige Qur'ān en de Ahadith staat geschreven.


Een halāl audit door ons laten doen is niet de kunst, maar wel dat u het laat doen door een Shari'ah expert met gedegen kennis van wetenschappelijk audit methoden en technieken.


—--------


Wij bezitten niet alleen een Ph.D in Islamic Studies en Doctor of Islamic Jurisprudence diploma’s, maar hebben ook een international Master of Science in Internal Auditing diploma. Wij hebben meer dan 100 audits al uitgevoerd voor opdrachtgevers (particulier als overheid). Aan de Durham University/School of Islamic Studies and Middle Eastern Government in Engeland hebben wij de Islamic Finance & Banking Audit Certificate behaald.


Daarnaast hebben wij een unieke opleiding ontwikkeld Certified Professional in Shari’ah (CPS®). Ook kunnen wij de Halāl Audit cursus verzorgen voor ondernemers.


—---------


NIRI Certificering


De Stichting Noorani Islamic Research Institute (NIRI) Standard heeft als doel uniformiteit te garanderen in Halāl-regelgeving en certificering over de hele wereld.  De norm bevat richtsnoeren voor alle aspecten van de productie om de halal-integriteit van producten te waarborgen, met inbegrip van voedselgezondheids- en veiligheidsvoorschriften, opslag, levering en reiniging waarbij rekening wordt gehouden met wetenschappelijke ontwikkelingen om besmetting door varkensvlees en andere onaanvaardbare derivaten te voorkomen.

 

Certificeringsprocedure

Het aanvragen van Halāl Certificering bij de NIRI omvat de volgende stappen:

 1. Er moeten voorbereidingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat alle bedrijfsprocedures, faciliteiten en apparatuur voldoen aan de NIRI Standaard en dat de nodige wijzigingen worden aangebracht.
 2. Vraag online een compliance audit aan bij de NIRI Certified Halāl Auditors (CHA).
 3. De audit vindt dan plaats. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle voorbereidingen zijn uitgevoerd en dat de halāl productie op het moment van het onderzoek wordt uitgevoerd. Als u dit niet doet, zal dit resulteren in een tweede compliance audit.
 4. Na het onderzoek zal er een bespreking volgen met de CHA om eventuele wijzigingen te bespreken die nodig zijn om aan de vereisten van de standaard te voldoen. Deze moeten binnen 30 dagen worden geïmplementeerd (onder voorbehoud van de discretie van het auditteam).
 5. Indien nodig zal er een verdere compliance audit worden uitgevoerd om de doorgevoerde wijzigingen te verifiëren.
 6. De bestuursvoorzitter van NIRI neemt dan een beslissing op basis van de het auditrapport van de CHA waarin de bevindingen, conclusies, verbetervoorstellen en risico’s is gerapporteerd. Indien de compliance audit positief is (succesvol) dan wordt een certificaat afgegeven dat een geldigheid heeft van één jaar. De certificering zal jaarlijks worden herzien om naleving en onderhoud van halāl productie te garanderen aan de consumenten en afnemers.
 7. Gedurende de geldigheid van het certificaat zal ook onaangekondigd een werkbezoek worden afgelegd door de CHA om te verifiëren of er geen wijzigingen in de halāl procedure e processen zijn ontstaan.
 8. Het bedrijf/de organisatie waar NIRI de compliance audit heeft uitgevoerd wordt toegevoegd aan de database van gecertificeerde Halāl-producenten van NIRI.


Voordelen van certificering

NIRI Halāl Certificering kan zowel de consument als de producent ten goede komen:


Voor producenten

 1. Ze kunnen hun producten aanbieden aan de wereldwijde moslimmarkt, die ongeveer 1,6 miljard mensen (20% van de wereldbevolking) vormt en wordt omschreven als de meest onbenutte markt ter wereld;
 2. Ze kunnen profiteren van NIRI-standaard, die is bedacht door deskundige islamitische Schriftgeleerde en leiders in de Halāl productie-industrie om ervoor te zorgen dat het producten van hoge kwaliteit van Halāl integriteit produceert;
 3. Zij kunnen profiteren van het advies en de expertise van NIRI en de Certified Halāl Auditors (CHA) om ervoor te zorgen dat producten Halāl zijn;
 4. Het NIRI Halāl logo kan worden gebruikt op productverpakkingen en etiketten;
 5. De gegevens van het bedrijf worden toegevoegd aan onze database van gecertificeerde leveranciers, die toegankelijk zijn voor consumenten over de hele wereld;


Voor klanten

Er is gemoedsrust dat de producten die ze kopen Halāl zijn zonder de ingrediënten te hoeven beoordelen om te beslissen of ze voor consumptie geschikt zijn.Info opvragen Audit aanvragen

Algemene Voorwaarden Halāl Audit